Microsoft ќе се обиде да им стави крај на ransomware нападите. Новата надградба на оперативниот систем ќе се обиде да ги заклучи податоците и со тоа да забрани нивно криптирање. Засега anti-ransomware заштитата е во тест фаза. Идејата е еднoставна, целосна контрола на пристап до фолдерите преку Windows Defender. Заштитата постојано надгледува дали некоја апликација прави […]

Прочитај повеќе

Microsoft наскоро би можел да се врати пред Европската комисија за заштита од монопол. Компанијата призна дека најновиот оперативен систем Windows 10 може да го исклучи анитивирусот од трети производители. Според компанијата, оперативниот систем го прави ова кога има проблем со компатибилноста. Kaspersky веќе го тужи Microsoft во Европа и Русија, јави Register. Проблемот настанува […]

Прочитај повеќе