Последната надградба на оперативниот систем Windows 10 сега се користи на над 600 милиони уреди. Само во последните 6 месеци оперативниот систем добил нови 100 милиони корисници, јави Ars Technica. Бројката нa 600 милиони корисници се однесува на бројот на активни корисници во последните 28 дена. Бројката до 600 милиони се однесува на вкупниот број […]

Прочитај повеќе

По излегувањето на Windows 10, компанијата Microsoft им нудеше на корисниците на постарите оперативни системи бесплатна надградба на Windows 10. Тоа значи дека доколку користевте Windows 8, бесплатно можевте да преминете на Windows 10. Tаквото нешто функционираше се до јули 2016 година. Оние кои по овој датум сакаат да си се почестат со бесплатна надградба, […]

Прочитај повеќе

Новата, есенска надградба на Windows 10 донесе мноштво интересни работи, но една од нив, некако заборавивме да ја споменеме во нашиот извештај, а тоа е новата алатка која ќе проба да им стави крај на сите оние кои навлегуваат во мултиплеерот со намера да го освојат тронот преку мамење. TruePlay е мерка против мамење која […]

Прочитај повеќе

Од Microsoft се имаат обврзано да исфрлуваат по две содржителни надградби за Windows 10 секоја година. Првото надополнување за годинава излезе на пролет, а есенската надградба почна полека да се вдомува во компјутерите на корисниците. Fall Creators надградбата нема да се презема и интегрира во Windows 10 за сите од еднаш, туку постепено и одредени […]

Прочитај повеќе

Microsoft постојано се залага за подобрување и проширување на функционалност на нивниот најнов оперативен систем. Најновото есенско надополнување првенствено се стреми да овозможи подобра поврзаност и интеракција помеѓу вашиот компјутер и мобилната направа. Неодамна, гигантот од Редмонд вети дека телефоните и Windows 10 ќе комуницираат еден со друг и активностите започнати на телефонот ќе можат […]

Прочитај повеќе

Microsoft сепак нема да го „закопа“ Paint. Компанијата најави дека од следната надградба, која се очекува наесен, Paint нема да биде достапен. Сепак, одговорот на корисниците ги изненади сите, па компанијата мораше да се премисли. Пред да ја промени одлуката, Microsoft објави дека ќе го прекине Pаint. На негово место ќе биде достапен Paint 3D. Нејасно […]

Прочитај повеќе