Доколку сте како мене и слушате музика исклучиво на интернет, тогаш апликацијата +Music е измислена за вас. Станува збор за Chrome апликација која ви овозможува на многу едноставен начин да најдете и да слушате музика. Откако ќе ја инсталирате, кај Chrome алатките ќе ви се појави иконка во форма на нота. Кога ќе стиснете на […]

Прочитај повеќе

Ширење на Википедија во „глобалниот Југ”, нов и поедноставен начин за уредување, избор на википедијанец на годината, кандидатура на Википедија за светско културно наследство и конечно изоставување на Џими Велс од нашите екрани при прибирањето на донации се само некои од новините кои беа најавени на Викиманија 2011 во Хаифа, Израел. И не само тоа, […]

Прочитај повеќе

Поради фактот што секој може да придонесе во создавањето на содржина на Wikipedia, многумина не веруваат во вистинитоста на содржините кои онлајн енциклопедијата ги нуди. Затоа и Wikipedia се уште не се користи во акадамески истражувања, семинарски, дипломски, итн. Но, Wikipedia најави нова опција која ќе има за цел да го зголеми кредибилитетот на содржините […]

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата ќе додаде експериментално WikiLove копче, со кое корисниците ќе се наградуваат меѓу себе и со тоа ќе се мотивираат да го продолжат со уредување на страните.

Прочитај повеќе

Foot Locker вчера го лансираше најновиот онлајн проект, Sneakerpedia, социјална платформа која има за цел да нуди детални информации за сите модели на патики. Sneakerpedia е сајт кој функционира на сличен принцип како и Wikipedia, со таа разлика што овој сајт е наменет за сите љубители и колекционери на патики, на кои им овозвоможува да го споделуваат своето искуство и знаење за нивните омилени патики.

Прочитај повеќе

Соопштение од Викимедиа Македонија: Во “Отчетот за работење на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 2006-2011” , во делот што се однесува на проектите кои оваа Влада ги спровела во рамките на информатичкото општество се наведува и проектот “Зголемување на македонските содржини на Википедија” (стр. 171). Иако го поздравуваме овој проект, по извесни реакции и недоумици во јавноста во врска со изнесените податоци, би сакале да укажеме на некои, се надеваме, ненамерни пропусти и недоречености.

Прочитај повеќе

Wikipedia Beautifier е екстензија за Google Chrome кој го поедноставува интерфејсот на Wikipedia давајќи му централно внимание на текстот кој го читате. Можете да ја сименете овде и екстензијата веднаш автоматски ќе биде активна кога ќе ја посетите страницита на Wikipedia.

Прочитај повеќе

Во неговата суштина, Roboearth е World Wide Web за роботи: огромна мрежа и база на податоци како роботите можат да споделуваат информации и да учат еден од друг за нивното однесување и нивната околина. Носејќи ново значење на фразата „искуството е најдобриот учител”, целта на RoboEarth е да им дозволи на роботските системи да имаат корист од искуството на другите роботи, поплочувајќи го патот за брз напредок во спознавањето на машините и однесувањето, и на крај, по субтилна и софстицирана комунукација помеѓу луѓето и машините, пишува на официјалната интернет страница.

Прочитај повеќе

Како низ светот, така и во Скопје се прослави 10-тиот роденден на онлајн енциклопедијата Wikipedia која има над 17 милион текстови на 270 јазици. Википедија на македонски пак има 43.000 текстови по само 5 години постоење, што може да се каже дека е огромен успех земајќи в обзир дека се работи на мала група волонтери кои допринесоа кон слободно ширење на знаењето.

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата Wikipedia на 15 јануари 2011 година ќе прослави 10 години постоење и „споделување слободно знаење“. Ќе има журки во Скопје, ширум светот и на Веб, за да се прослави овој јубилеј на онлајн енциклопедијата која Џими Велс ја стартуваше во 2001 година.

Прочитај повеќе

<Надополнето 03.01.11>Wikipedia, онлајн енциклопедијата која за 15 дена полни 10 години, успеа за најкратко време до сега да ги собере донациите од вкупно 16 милиони долари кои ќе дозволат онлајн енциклопедијата да продолжи да функционира без потреба од други извори на пари, пред се реклами.

Прочитај повеќе