Wikipedia им се придружи на многуте други компании кои решија да ги откачат Google Maps најавувајќи дека во својата Android и iOS апликација ќе користи OpenStreetMap. Претходно Apple го направи истото со iPhone за iOS, Foursquare комплетно ги откачи Google Maps, а Microsoft реши да ги сподели свои мапи со OpenStreetMap. Причината зошто сите се […]

Прочитај повеќе

Britannica ќе престане да се печати и ќе стане веб енциклопедија. Најстарата енциклопедија во светот, која се печати уште од 1766 година, ќе го следи примерот на Wikipedia и ќе биде достапна ексклузивно на веб. Britannica во последниве неколку години заБележуваше се помала продажба на печатената верзија, пред се поради бесплатната Wikipedia која станува се […]

Прочитај повеќе

Норвешката телекомуникациска компанија Telenor и Wikipedia склучија партнерство со кое операторот ќе овозможи бесплатен пристап до онлајн енциклопедијата во Азија и Јужноисточна Европа. Околу 135 милиони корисници ќе можат бесплатно да ја отвараат Wikipedia преку мобилните уреди. Oнлајн енциклопедијата претходно оствари слично партнерство и со друг мобилен оператор Orange за да обезбеди бeсплатен пристап до […]

Прочитај повеќе

Веќе сите знаат дека на 18 јануари 2012 „интернет штрајкуваше против SOPA“. Дури и очајните македонски медиуми на некој начин ја пренесоа веста. Мајка ми беше загрижена дека нема да може да се чуе со брат ми на Skype дека нема да сме имале интернет од пет наутро до пет попладне… Накратко, повеќе водечки веб […]

Прочитај повеќе

На 18-ти јануари Wikipedia на англиски јазик ќе се приклучи на неколку популарни сајтови, меѓу кои и Reddit, и ќе се исклучи глобално за 24 часа во протест против предлог-законите Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect IP Act (PIPA) кои се наоѓаат на гласање пред американскиот Конгрес. Student warning!Do your homework early.Wikipedia protesting bad […]

Прочитај повеќе

Ги нема забавните, и малку досадни банери над секој текст на Wikipedia кои водеа до страната за донации. Сега тие се заменети со друг сличен банер кој им се заблагодарува на корисниците за успешното собирање средства за одржување на oнлајн енциклопедијата. Wikipedia успеа да „дојдеме до целта“ која беше поставена на неверојатни 20 милиони долари. […]

Прочитај повеќе

Да му кажевте на некој пред 100 години дека еден ден ќе може да се носи целото знаење на светот во џеб, ќе ве сметаше за луд. Денес, без проблем може да ја сместите цела Wikipedia во iPhone, односно скоро 4 милиони статии. Сега повторно замислете инстантен пристап до било која од нив. Неверојатно, нели? […]

Прочитај повеќе

Влијателните ИТ компании од Силиконската долина претија отворено писмо до Вашингтон барајќи од властите да размислат поубаво пред да ги прифатат предлог-законите Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect IP Act кои се наоѓаат пред американскиот Конгрес. Овие два акти велат дека властите и компаниите (читај: Холивуд и музичките студија) ќе имаат моќ да бараат […]

Прочитај повеќе

Основачот на Wikipedia, Џими Велс, предложи исклучување на сајтовите како знак за протест против Stop Online Piracy Act. SOPA е предлог-закон доставен до американскиот Конгрес кој може сериозно да ја наруши интернет слободата и да се воведе цензура. На овој закон му се спротиставија скоро сите поголеми и помали ИТ компании. Г. Велс отвори дебата […]

Прочитај повеќе

Онлајн магазинот OddStuff Magazine претстави своја верзија на најдобрите 25 фотографии кои можат да се пронајдат на онлајн енциклопедијата Wikipedia. Најголемиот број на мултимедијални датотеки кои може да ги видите на Wikipedia се наоѓаат на т.н. заедничка ризница  (Wikimedia Commons). Од неа, мултимедијалната содржина (слика, звук, филм или анимација) може да се повика на било […]

Прочитај повеќе

Позиционирањето на сликата веднаш врз насловот на статија на Wikipedia стана вирален хит каде корисниците започнаа да се шегуваат со Џими Велс кој одеднаш стануваше Исус Христос, Бетмен, сериски убица, дури и Адолф Хитлер. Но, иако на почеток се мислеше дека Wikipedia направи грешка со сместување на сликата од банерот за донирање на левиот ќош, […]

Прочитај повеќе

Encyclopaedia Britannica ќе претстави iPad апликација која ќе ги содржи сите текстови и информации и ќе чини само 2 долари месечно, или 24 долари годишно. Ова е далеку поефтино од веб верзијата која чини 70 долари годишно (кој плаќа за веб ја добива и iPad апликацијата бесплатно), и многу, многу поефтино од принтаната верзија која […]

Прочитај повеќе