Над 380 уредници на Wikipedia се бaнирани на енциклопедијата бидејќи биле плаќани да ги средуваат текстовите како ПР за компаниите. Дополнително избришани се и над 200 страни поради неточно внесени, односно селективно внесени и дотерани податоци кои ги прикажувале компаниите во подобро светло, јави Wikimedia. Сите блокирани профили се на англиските страни на енциклопедијата, а […]

Прочитај повеќе

Wikimedia и повеќе групи започнаа судски процес против американската Националната агенција за безбедност (NSA) која стои зад масовното прислушување на интернет корисниците. Тужбата се однесува на нелегалното шпионирање, и како што велат од Wikimedia ова предизвика: повреда на правата на жителите на САД, нарушување на приватноста и доведува до помалку споделување на чувствителни информации на […]

Прочитај повеќе

„Вики го сака културното наследство“ е прв ваков натпревар за најдобра фотографија на градби, споменици, традиционални специјалитети, носии, занаети и се она што се води како наследство во Македонија. Натпреварот всушност уште еден начин да допринесе кон дигиталната енциклопедија, која пак ќе ги награди најдобрите фотографии со парична награда. Слични проекти се организира глобално од […]

Прочитај повеќе

Ги нема забавните, и малку досадни банери над секој текст на Wikipedia кои водеа до страната за донации. Сега тие се заменети со друг сличен банер кој им се заблагодарува на корисниците за успешното собирање средства за одржување на oнлајн енциклопедијата. Wikipedia успеа да „дојдеме до целта“ која беше поставена на неверојатни 20 милиони долари. […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 03.01.11>Wikipedia, онлајн енциклопедијата која за 15 дена полни 10 години, успеа за најкратко време до сега да ги собере донациите од вкупно 16 милиони долари кои ќе дозволат онлајн енциклопедијата да продолжи да функционира без потреба од други извори на пари, пред се реклами.

Прочитај повеќе