Стартапот Leap Motion преку своето демо кое го покажа на CNET  најави дека доаѓа крај на контролерит како Kinect, Wii, или PS Move. Leap Motion 3Д е контролер кој, слично како и споменатите, го користите со движења на рацете, телото или најразлични предмети кои ги држите во рацете. Слично како кај Kinect рацете ви се слободни, но што […]

Прочитај повеќе

Изминантиот месец беа објавени заработките на поголем број на дизајнери на видео игри и производители на конзоли. Заедничко за најголем број од нив е што скоро сите со исклучок на Microsoft забележале загуби и намалена заработка за истиот период лани за првиот квартал, кој во финансиска смисла трае од крајот на март до почетокот на […]

Прочитај повеќе

Од време на време во нашите весници и телевизии излегуваат статии кои укажуваат на опасностите и негативните страни на видео игрите. Сигурен сум дека сте ги слушнале повеќето од нив: губење време, пораст на насилство кај младите, намалена физичка активност и слично. За опасносисте од предолго играње на компјутерски игри мислам дека доволно е пишувано, за несреќа најчесто од луѓе кој не ни седнале пред PC, WII, Xbox360 или Play Station. Затоа овој текст е посветен на придобивките од играњето на видео игри. За да не дојде до забуна кога зборувам за придобивки предпоставувам дека:

Прочитај повеќе

На Think Next конвенцијата тимот за истражување на Microsoft Израел го престави Natal и објасни за како новата гејминг платформа ги препознава играчите и потезите користејќи софтвер за препознавање лице и со го тоа одредува полот на играчот и му доделува соодветен женски/машки аватар.

Прочитај повеќе

Microsoft вчера на конференцијата за видео игри E3, претстави 3Д платформа за Xbox 360 која го следи движењето, реакциите на лицето на играчите, а може да препознае и говор, со цел да се контролира ликот во играта. Доколку овој интерактивен продукт на Microsoft се покаже практичен, дефинитивно гејминг платформата Wii ќе добие сериозен конкурент.

Прочитај повеќе