Камерите вообичаено снимаат во видливиот спектар и не може да го снимат Wi-Fi зрачењето. The Thought Emporium креираа камера која може да го сними Wi-Fi сигналот и потоа оваа слика може да да се презентира. Дополнително, на крајот има и упатство ако сакате самите да тестирате колку сте вешти, може да се обидете да направите сопствена камера […]

Прочитај повеќе

Кога градските власти во Њујорк ги инсталираа киосците за супер-брз интернет, сигурно не предвидоа дека граѓаните на јавно место ќе го користат интернет за гледање HD порно. Иако најголем дел од граѓаните ги користат 300 MB/s за преземање поинакви податоци, како локални мапи или локации на ресторани, некој од корисниците си најдоа други помалку прикладни […]

Прочитај повеќе

Watly е стартап кој сака да биде најголем соларен компјутер во светот. Знаеме дека струјата, водата и интернетот се столбовите на денешната цивилизација од 21-иот век, како што вели креаторот на Watly, Марко Атсиани, но тие основни потребни не се достапни секаде подеднакво. Oва е инфраструктурна солуција која може да помогне на многу луѓе низ […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе предложи фреквенција од 60GHz која би се користела за интернет сообраќај во густо населените урбани средини. Прокетот Terragraph веќе се тестира во седиштето на социјaлната мрежа во Пало Алто, Калифорнија, а наскоро е најавен и поголем тест во Сан Хозе. Проблемот на оваа фреквенција е што и помалите препреки го блокираат сигналот, а […]

Прочитај повеќе

Нов стандард на Wi-Fi, Wi-Fi HaLow, наскоро би можел да се најде во паметните телефони и други уреди. Станува збор за надградба на сегашниот стандард кој може да го замени Bluetooth. Wi-Fi HaLow ќе биде попригоден за пренос на сигналите низ ѕидовите, а целта е да функционира со помалку енергија, односно на преносни уреди како […]

Прочитај повеќе

Франција нема да воведе забрана за Tor и Wi-Fi, ниту во случај на вонредна состојба. Дел од властите во Франција побараа забрана и ограничување на овие поволности, но премиерот Мануел Валс вели дека не слушнал за вакво барање. „Интернет е слобода, неверојатно средство за комуникација помеѓу луѓето, со придобивки за економијата. За жал, им овозможува […]

Прочитај повеќе

По сѐ изгледа Google и Asus се супер задоволни од својата соработка. По таблет компјутерот Nexus 7 и Nexus Player, сега двете компании соработуваат и на втората верзија на OnHub рутерот. Слично како и првата верзија која Google ја изработи во соработка со кинескиот производител TP-Link, и оваа доаѓа со паметно оптимизирање на сигналот. Така […]

Прочитај повеќе

Функционалноста WiFi assist data usage која дојде со последната верзија на iOS 9 може да го чини Apple најмалку 5 милиони долари, откако Вилијам и Сузан Филипс од Флорида организираа заедничка тужба против компанијата пред судот во Калифорнија, пренесува AppleInsider. Последната верзија на оперативниот систем iOS 9 има вградена функционалност која кога има проблеми со […]

Прочитај повеќе

Без сомневање никој не може да го заборави денот кога прв пат се закачил онлајн. За нас секогаш ќе остане незаборавен звукот на гласниот 56k модем или спорото отварање на слики бидејќи беа „огромни“ еден мегабајт. Тоа беше во 90-тите, иако денес интернетот е апсолутно секојдневие бидејќи го има насекаде. Но, не и во Куба. […]

Прочитај повеќе

Architecture of Radio е нова апликација за iPad која на корисниците им овозможува да ги видат бежичните сигнали на рутери и сателити. Апликацијата е дело на Ричард Вијген и е дел од неговата изложба во ZKM во Калсруре. „Во целост сме опкружени од невидлив систем на податочни кабли и радио сигнали од пристапни точки, предаватели, […]

Прочитај повеќе

Google го претстави OnHub рутерот кој покрај дизајнот ќе ве одушеви и со едноставноста. Уредот има можност да ги поврзе паметните уреди и за разлика од другите рутери, OnHub нема никаква друга улога. За разлика од најголем дел од рутерите комуникацијата на рутерот на Google е преку Android или iOS апликација, која прикажува колку уреди […]

Прочитај повеќе

Fi e одличен проект на Google преку кој се овозможува WiFi телефонија, но потребни се повеќе и подобри телефони, вели Wall Street Journal. Преку Project Fi, Google овозможува телефонски повици преку WiFi мрежа кога е тоа можно. Доколку телефонот не е приклучен на WiFi, повиците одат преку операторите. Најголемиот недостаток на Project Fi е што […]

Прочитај повеќе