Бавен интернет? Една од причините за таквото нешто може да биде и огромен број прикачени „домаќини“ на вашата мрежа. Во случај да сакате да дознаете кој сè се има прикачено и ја користи вашата WiFi конекција, потребно е да навлезете во рутерот, нешто што знае да биде фрустрирачко за помалку искусните. Наместо тоа, можете да […]

Прочитај повеќе

Јужна Африка е една од најразвиените држави во Африка и секако е една од државите со најдобра пенетрација на интернет на овој континент. Сепак тоа не значи дека и цената на интернет пакетите е ниска. Јужна Африка има и помеѓу најскапите податочни интернет пакети на континентот. Ова можеби не е толкав проблем во развиените центри, […]

Прочитај повеќе

Wi-Fi Alliance организацијата задолжена за надзор на Wi-Fi стандардите започна со имплементација на новиот WPA3 протокол. Организацијата започна со сертификација на уреди кои го поддржуваат новиот безбедносен протокол. Најголемата придобивка е што хакерите нема да можат офлајн да ја пробијат лозинката со постојано погодување. Или да ја откријат лозинката и да ја искористат за дешифрирање на […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во WPA и WPA2 протоколот им овозможува нa напаѓачите пристап до податоци кои претходно се криптирани. Key Reinstallation Attacks (KRACK) овозможува доколу напаѓачот е доволно блиску да има пристап до сите податоци: од лозинки до податоците од платежните картички. Пропустот го открија двајца безбедносни експерти од Katholieke Universiteit Leuven во Белгија. Сите уреди се […]

Прочитај повеќе

Можеби има некои допирни точки со параноја, но подоцна или порано, не можете, а да не се запрашате дали е можно некој да го „позајмува“ вашиот интернет. Доколку не сте доволно внимателни и не го обезбедите соодветно пристапот до вашиот Wi-Fi, комшиите лесно би можеле да го злоупотребат вашето невнимание. Во такво нешто, алатката за […]

Прочитај повеќе

Facebook работи на алатка која на корисниците ќе им овозможи да пронајдат Wi-Fi во нивна близина. Алатката веќе им е достапна на дел од корисниците во одбрани држави, а засега нема прецизна најава за глобална достапност. Алатката треба да им овозможи на сите корисници да останат поврзани со пријателите. Функционалноста на корисниците ќе им овозможи […]

Прочитај повеќе

Претпоставуваме дека порано или подоцна сте се нашле во ситуација каде барате безжична мрежа за да се конектирате и ве препливува бран од еуфорија кога ќе налетате на отворена или јавна Wi-Fi мрежа која не бара лозинка за конектирање и секој може да пристапи до неа. Следниот пат кога ќе се случи таквото нешто, особено […]

Прочитај повеќе

Во следните четири години Европската комисија сака јавните места да доаѓаат со бесплатен Wi-Fi интернет. Планот со јавноста го сподели претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер. Ова заедно со идејата барем еден град во секоја европска држава да има 5G-интернет до 2020 се две точки кои се однесуваат на информатичката технологија, на годишното обраќање на […]

Прочитај повеќе

Научници од универзитетот Крал Абдула од Саудиска Арабија, поставија нов рекорд -поврзан со брзината на бежичниот интернет. Со промена на колор конверторот, научниците успеаја да достигнат брзина од 2Gbit/s, јави Phys.org. Научниците покажаа дека со додавање на перовскит нанокристал на LED LiFi диодата се намалува времето потребно за фотолуминисценција на 7 ns. Новиот конвертер има фреквенција од […]

Прочитај повеќе

Денес ретко ќе најдете уреди кои треба да бидат единствено функционални. Сега е важно и како изгледаат. Ова пред сѐ важи за опремата како рутери, безбедносни камери, аларми и слично, но благодарение на неколку компании иднината навистина изгледа убаво дизајнирана. Starry Station e нов рутер кој доаѓа со прекрасен дизајн, екран на допир и можност […]

Прочитај повеќе

Нов стандард на Wi-Fi, Wi-Fi HaLow, наскоро би можел да се најде во паметните телефони и други уреди. Станува збор за надградба на сегашниот стандард кој може да го замени Bluetooth. Wi-Fi HaLow ќе биде попригоден за пренос на сигналите низ ѕидовите, а целта е да функционира со помалку енергија, односно на преносни уреди како […]

Прочитај повеќе

Првите тестови на Li-Fi надвор од контролираната средина во лабораторијата, покажуваат дека технологијата ќе овозможи брзина од 1GB/s , односно 100 пати побрз пренос на податоци од Wi-Fi мрежата. Првите тестови се направени во главниот град на Естонија, Талин, од стартапот Velmenni, јави International Business Times. „Работиме на неколку пилот проекти кои овозможуваат користење на […]

Прочитај повеќе