HP во декември најави дека ќе го отвори кодот на мобилниот оперативен WebOB, а сега, месец дена покасно, и официјално го стартува проектот. HP го отвори кодот на

Прочитај повеќе

HP реши да го ослободи кодот на својoт мобилен оперативен систем webOS. HP вели дека тие ќе продолжат да работат на мобилниот проект заедно со заедницата на слободен софтвер . Идејата е да се соработува со заедницата да се постигнат неколку цели: да се забрза развојот на webOS платформата HP ќе биде вклучен и ќе […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard планира да го продаде својот мобилен оперативен систем WebOS, и тоа за многу помалку од цената за која го купи. Компанијата го доби овој оперативен систем минатата година со купување на компанијата Palm за 1,2 милијарди долари. Според извори на Reuters, Hewlett-Packard се советува со Банката на Америка за тоа дали да го продаде […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard планира да ја купи софтверската компанија Autonomy Corp за 10,3 милијарди долари, понуда која е 64% над пазарната вредност на компанијата, пренесува Bloomberg. Овој потег ќе преставува голема преструктурирање на компанијата која планира да се дистанцира од пазарот за хардвер и да се фокусира на производство на софтвер. Причина за дистанцирањето од производството на […]

Прочитај повеќе

Една од најголемите ИТ компании Hewlett-Packard најави дека нема да продолжи со развојот на нивните таблет компјутери и паметни телефони кои го користеа оперативниот систем WebOS. WebOS е мобилен оперативен систем кој работи на Linux кернел и првично развиен од Palm, компанија која подоцна беше купена од Hewlett-Packard за 1.2 милијарди долари. Покрај стопирањето на […]

Прочитај повеќе

HP ќе инсталираат WebOS на сите персонални компјутери почнувајќи од 2012, најави директорот на HP, Лео Апотекер. Со овој чекор, во исто време ќе привлечат повеќе развивачи за WebOS апликации, а исто така и за да ја направат транзицијата на оперативниот систем од мобилните уреди на десктоп.

Прочитај повеќе

Сервисот Jooce.com е едноставно решение за сите сајбер номади кои секогаш се наоѓаат на различен компјутер. Овој приватен, он-лајн десктоп е сигурен интернет комуникациски портал каде што може да слушате музика, да споделувате фајлови, да зборувате со вашите пријатели преку разните ИМ клиенти, да користите е-маил во едноставна платформа наменета за тоа, да организирате фајлови […]

Прочитај повеќе