Google и Nokia се во расправија околу патентите за видео енкодирање. Google сака да го направи својот VP8 кодек веб стандард во WebM алатките за видео продукција, но делови од програмот за видео кодирање се заштитени од Nokia која вели дека VP8 не е доволно „отворен“ како другите алтернативи. WebM е конструиран искучиво за онлајн […]

Прочитај повеќе

Сите нови видеа закачени на YouTube, како и 30% од целата видео библиотека, сега се транскодирани во WebM, слободен медиа формат за веб видео и аудио.

Прочитај повеќе

Microsoft објави Chrome екстензија за Windows корисниците со која ја враќа поддршката на H.264 видео кодекот во прелистувачот на Google.

Прочитај повеќе

Му аплаудираме на Google за промената која е позитивен чекор за слободниот софтвер, неговите корисници и сите кои го користат Вебот, вели Слободен софтвер фондацијата коментирајќи за одлуката на Google да ја прекине поддршката за H.264 видео кодекот во Chrome прелистувачот, и да продолжи да го користи WebM проектот, во борбата на прифаќање на стандард за видео енкодирање. WebM е поддржан од Opera и Mozilla, додека H.264 е прифатен од Apple и Microsoft.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе ја тргне Chrome поддршката за патентираниот H.264 видео кодек кој е веб стандард, се користи од blu-ray дискови до куп разни веб сервиси и електронски уреди. Сега Google ќе го користи WebM и Theora видео форматите.

Прочитај повеќе

Google ги претстави Google TV и Android 2.2 на I/О конференцијата за програмери каде се објавија неколку интересни новитети и сервиси, меѓу кои и продавница за веб апликаци, како и App Engine за градење апликации врз инфраструктурата на Google.

Прочитај повеќе