Истражувач пронајде пропуст во „WebKit“ на Apple што овозможува секој пат кога корисникот ќе пристапи на страница или апликација да се рестартира уредот. Искористувањето на пропустот е едноставно и потребни се неколку реда код. Вгнездувањето на куп елементи со „backdrop filter“ во CSS ќе ги искористи сите ресурси на уредот и телефонот ќе исклучи и […]

Прочитај повеќе

Google ќе престане да користи WebKit како рендеринг енџин за својот прелистувач Chrome. Google вели дека иако WebKit e моќен енџин, сепак нивниот Chromium користи различен „мулти-платформска архитектура“ од другите прелистувачи, и затоа ја зголемува „комплексноста“ при иновација на Chrome. Како замена ќе користи свој енџин Blink со кој Google вели дека ќе успее да […]

Прочитај повеќе

Opera објави дека нивниот веб прелистувач е користен од повеќе од 300 милиони луѓе и секој месец е користен за приступување до интернет преку различни мобилни уреди, десктоп и таблет компјутери. Opera вели дека својот прелистувач отсега ќе го користи и WebKit енџинот за рендирање, наместо својот Presto кој го развиваа веќе 10 години. Според […]

Прочитај повеќе

Blogger на Google доби модерен редизајн. Како што велат на официјалниот блог, 2010 беше голема година за Blogger, а Google ветува дека 2011 ќе биде уште поуспешна.

Прочитај повеќе

Иако официјално натпреварувачите кои требаа да ги предизвикаат прелистувачите не се појавија на натпреварот, правилата си се правила, и Google Chrome и Mozilla Firefox се прогласени за непобедени на Pwn2own. Ова е трет пат по ред Google Chrome да не биде компромитиран на Pwn2own, а првпат за Mozilla Firefox.

Прочитај повеќе

Wallaby е експерименталната технологија развиена од Adobe која ги конвертира анимациите од Adobe Flash Professional, односно FLA фајловите во HTML5. Резултатот е зачудувачки добар, а користењето сосема едноставно.

Прочитај повеќе

Research In Motions (RIM) го објави првото официјално видео од најновиот BlackBerry OС 6. Објавувањето на ОС 6 се поклопи со вчерашното објавување на два нови модели BlackBerry Bold 9650 и BlackBerry Pearl 3G.

Прочитај повеќе