Собирањето на значки не е ново хоби, но дали овој пат може да има и некои поголеми екстерни ефекти? Сега кога знаеме дека двеста и деведетесет луѓе може да се соберат на едно место во Скопје заради искористување на попусти, можеме да се запрашаме дали друштвенте мрежи како Foursquare може во нашава средина да се […]

Прочитај повеќе

Познатиот рапер од почетокот на деведестите, МС Хамер на Web 2.0 во Сан Франциско најави дека планира да стартува веб пребарувач чија цел не е да биде директен конурент на Google и Bing, туку да овозможи подлабоко пребарување. Веб пребарувачот, кој сè уште е во развој, ќе го носи името WireDoo. Според МС Хамер, пребарувачите […]

Прочитај повеќе

Водечката компанија за дигитален маркетинг, Federated Media, и компанијата одговорна за WordPress.com, Automatic, потпишаa стратешко партнерство кoe ќe овозможи сите WordPress блогови да можат да нудат реклами. Ова партнерство беше најавено на конференцијата Web 2.0 во Сан Франциско, и ќе биде од голема корист како за сопствениците на блогови, така и за маркетарите кои сега […]

Прочитај повеќе

Главниот човек на Twitter, Дик Костело, на конференцијата Web 2.0 во Сан Франциско откри дека оваа друштвена мрежа веќе има 100 милиони активни корисници, половина од кои се логираат скоро секој ден. Тој исто така изјави дека дневно се споделуваат околу 250 милиони твитови, што е далеку повеќе од почетокот на оваа година, кога беа […]

Прочитај повеќе

Скопската автобуска станица има нов сајт кој што функционира со цела листа на градскиот и меѓуградскиот возен ред. Има и Facebook Like и Digg копче, па и Google Buzz. А дефинитивно нема да најдете .мк сајт со поголем избор на јазици. Има верзија на тајвански, литвански, велшски, баскиски, две верзии на кинески, словенечки, белориску, хаитски, азербејџански, свахили!, индонезиски…

Прочитај повеќе

ИТ гуруто Тим О’Рајли во кратко YouTube видео на Web 2.0 Expo го објаснува Интернет оперативниот систем, концепт со кој тој го објаснува „cloud computing” и насоката кон која се движат ИТ гигантите, и со тоа интернетот.

Прочитај повеќе

Големиот процент на користење на интернет за информации и комуницирање, не упатува на предизвикот низ оваа технолошка форма, да се антиципира и актуелизира творечкото влијание на отците на црквата врз современиот свет, ова го вели Preminportal.com.mk, веб портал за христијанството кој не изненади со своите Веб 2.0 идеи. Првин бев изненаден бидејќи се работи за […]

Прочитај повеќе

Тим О’Рајли, основач на O’Railly Media и човекот кој го создаде терминот „Web 2.0“, вели дека овој период на интернетот, период на друштвените мрежи, повржани со AJAX апликациите и почетокот на cloud computingна ги постави темелите за наредниот чекор – Влади 2.0.

Прочитај повеќе