Google Plus ќе дозволи да се користата псевдними, соопшти главниот за друштвените мрежи во Google, Вик Гундорта на Web 2.0 Summit. Ден пред оваа најава, основачот на 4Chan, Кристофер moot Пол исто на Web 2.0 Summit ги искритикува Google+ и Facebook дека ги принудуваат луѓето да користат еден идентитет. Кога стартуваше друштвената мрежа, Google бришеше […]

Прочитај повеќе

Финската компанија Rovio одговорна за мега популарната игра Angry Birds, на конференцијата Web 2.0 во Сан Франциско изјави дека дневно 30 милиони играчи поминуваат 300 милиони минути на Angry Birds. Оваа игра првично беше достапна само за iPhone, за потоа да стане достапна за сите платформи и уреди. Angry Birds месечно ја играат 130 милиони […]

Прочитај повеќе

Стив Балмер со својата искреност му зададе уште еден удар на Yahoo, кој е всушност партнер на Microsoft. Г. Балмер на Web 2.0 Summit изјави дека „знаете времињата се менуваат… понекогаш сме среќни“ за тоа што Yahoo во 2008 година ја одби понудата на Microsoft од неверојатни 44 милијарди долари. Ко-основачот Yahoo, Џери Јанг во […]

Прочитај повеќе

Потпретседателот на Intel Architecture Group, Кирк Скауген вели дека до крајот на 2015-та година ќе видиме 15 милијарди уреди кои ќе се меѓусeбно поврзани преку Интернет. Тука не се мисли само на таблет или десктоп компјутери и мобилни, туку на автомобили и домашни уреди поврзани на Интернет кои комуницираат меѓу себе. „Заедно со 2.5 милијарди […]

Прочитај повеќе

Сите ние имаме повеќе идентитети, тоа не е ненормално, тоа е дел од нас, вели основачот на Canv.as и контроверзниот форум 4chan, Кристофер moot Пол, кој на Web 2.0 Summit им се спротистави на Facebook и Google затоа што форсираат еден веб идентитет наместо да им го дозволат право на анонимност на корисниците. Google на […]

Прочитај повеќе

Во тек е Web 2.0 Summit, една од најголемите конференции во светот за интернет иновации. На конференцијата, која се одржува од 17 до 19 октомври, гостуваат бројни влијателни луѓе од индустријата кои ќе дискутираат за технологиите кои го диктираат темпото на ИТ (р)еволуцијата. Годинешнава тема на Web 2.0 Summit е влијанието на податоците соберени од […]

Прочитај повеќе

Не се работи за Adobe Flash против HTML5 туку има војна меѓу производителите на уреди, и креаторите на апликции, кој ќе успее да донесе најкорисни апликации на најдобра платформа и како да го задржи водството, вели директорот на Adobe, Шантану Нараен на Web 2.0 Summit.

Прочитај повеќе

Секој ден се логираат 250 милиони, 50 отсто од корисниците на Facebook, вели основачот Марк Закерберг во интервју на Web 2.0 самитот.

Прочитај повеќе