Последниот ден од својот мандат Доналд Трамп го помилува инженерот осуден за кражба на компаниски тајни од Google, Ентони Левандовски. Г. Левандовски е основач на стартапот за автономни камиони Otto; компанија која потоа стана дел од Uber. Левандовски беше инженер во Google, но кога ја напушти компанијата заедно со него ја зема и технологијата за […]

Прочитај повеќе

Пред нешто повеќе од 10 години Себастијан Тран ги убеди основачите на Google да ги отворат вратите на Google X Labs за нов интересен проект. Првичниот план беше да извозат 10 сегменти, секој долг по 100 милји (160 километри). Овој предизвик го надминаа уште првата година. Драго Ангуелов е главен истражувач во Waymo. Во своето […]

Прочитај повеќе

Tesla планира етапно, дел по дел да стигне до петто ниво на автономија. Ова не е ниту тајна, ниту изненадување. Она што е изненадување е дека компанијата можеби има автомобил подготвен за трето ниво на автономија. Вообичаено, веста за надградбата дојде од Twitter профилот на Елон Маск. Дел од надградбата која веќе е достапна е […]

Прочитај повеќе

По се изгледа Google ќе биде првата компанијата која ќе понуди превоз со автономни возила. Waymo одделот на Alphabet кој излезе од компанијата со ребрендирањето ќе го лансира сервисот за неколку недели. Превозникот ќе доаѓа со нов бренд и ќе биде конкурент на Uber и Lyft. Секако ќе им бидат конкуренти и на сите такси […]

Прочитај повеќе

Автономните возила на Waymo се поблиску да го најдат својот пазар отколку конкурентите, од Uber на пример. Waymo, компанија која излезе од Google потпиша неколку договори за соработка со неколку компании. Со ова автономните возила на Google ќе ги направат првите чекори за нови клиенти. Компанијата има партнерства со: Walmart, AutoNation, Avis, DDR Corp и […]

Прочитај повеќе

Uber и автомобилскиот оддел на Google, Waymo започнале разговори за можно партнерство. Претходниот пат кога медиумите зборуваа за двете компании беше за судски спор и кражба на интелектуална сопственост. Промената на тонот помеѓу компаниите секако е добредојдена. Веста дека Uber преговара со Waymo за користење на технологијата во своите возила дојде од Дара Косровшахи, кој […]

Прочитај повеќе

По десетина години поминати во развој, Google се обидува да не убеди дека нема потреба од паника кога автономните возила се во прашање. Компанијата преку ново видео го објаснува начинот на кој функционираат возилата и сензорите. Видеото на не премногу софистициран начин објаснува што се е потребно за функционирањето на возилото.

Прочитај повеќе

Компанијата која излезе од Google, како гранка од која ќе излегуваат автомните возила, Waymo, се подготвува да го освои пазарот. Waymo купува илјадници автомобили од Fiat кои најверојатно ќе ги направи автономни и ќе може да ги понуди на пазарот. Првите возила од Fiat ќе бидат испорачани оваа година. Компанијата веќе го користи Fiat Pacifica […]

Прочитај повеќе

Еден од стартапите кои важат за најиновативни, Uber, имал цела единица задолжена за крадење на тајните на конкурентите. Ова го покажува еден документ кој е објавен во судскиот спор Waymo против Uber. „Единицата“ имала за цел да украде тајни на конкурентите преку илегален надзор, вели BBC. Единцата во еден случај дури отишла во хотел за […]

Прочитај повеќе

Првите возила на Waymo без безбедносен возач започуваат со тестови во Феникс, Аризона. Компанијата ова го објави на својот блог, додавајќи дека по 8 години развој ова е следниот чекор за потполно автономни возила. Компанијата е е уверена во можностите на автономниот возач, и сега верува дека не постои потреба од човек-возач. Со ова, Waymo […]

Прочитај повеќе

Вилјам Алсуп е судијата на кој му беше доделен судскиот спор помеѓу Oracle и Google, во кој се одлучуваше иднината на Android. Пред почетокот на спорот, г. Алсуп немаше никакво познавање од Java, иако знаеше да програмира. Сепак за потребите на спорот судијата научи и Java. Иако и самиот признава дека не знае Java премногу […]

Прочитај повеќе

Apple ги намали очекувањата за своите возила. Компанијата никогаш не излезе со официјален став, но сепак мислењето на јавноста беше дека по Google, и Apple наскоро ќе претстави возило. Но, сите извештаи од компанијата велат дека нема да има возило од Apple. Компанијата работи на технологија која ќе го овозможи функционирањето на паметни возила. Apple […]

Прочитај повеќе