Режисерот на преносот на тенискиот турнир Вимблдон ќе има помош од Watson при изборот на најдобрите моменти од натпреварите. Вештачката интелигенција Watson, ќе анализира повеќе податоци за да дојде до навистина најдобрите моменти од натпреварите. Така, стисната тупаници или викањето на тенисерите ќе биде еден од податоците кои ќе се анализираат. Но, за да не […]

Прочитај повеќе

Вештачка интелигенција на IBM успеа да победи во дебата со израелскиот колеџ шампион во дебатирање, Ноа Овадиа. Компјутерот успеа да пронајде податоци и да победи во дебата за која претходно не беше подготвен. Сепак машината имаше пристап речиси до сите можни документи, од весници до академски списанија. Ова и овозможи на вештачката интелигенција да одговори […]

Прочитај повеќе

Креаторите на двата можеби и најсофистицирани системи на вештачка интелигенција Watson и Einstein го најавија своето партнерство. IBM и Salesforce креираа заедничка платформа за соработка. Според партнерството, IBM ќе може да ги понуди консултантските услуги на Watson преку Einstein. Всушност директно во Einstein ќе бидат интегрирани сите можности на Watson. Со ова услугите на Watson ќе […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе

IBM пронајде нови можности и нови професии за својата вештачка интелигенција. Ако сметаме дека еден експерт за компјутерска безбедност е модерен Шерлок Холмс, тогаш IBM му го пронајде партнерот. Watson, вештачката интелигенција на IBM, сега ќе се обиде и да спречи сајбер напади во финансискиот и здравствениот сектор, јави Wired. Watson веќе има 40 компании во […]

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција на IBM, Watson за прв пат создаде трејлер за филм. Оваа необична пракса беше извршена врз постоечкиот филм Morgan. Watson го анализираше целиот филм, и од него ги одбра најдобрите делови и креираше трејлер. Со оглед на тоа дека и филмот е хорор за вештачка интелигенција, изборот на Watson за креирање страшeн трејлер, е логичен. […]

Прочитај повеќе

Можеби изгледаше премногу оптимистички кога IBM започна да го користи Watson во куп различни индустрии, од квизови, до грижа за корисници, готвачи и лекари. Сепак вештачката интелигенција веќе има успех над лекарите. Watson во Универзитетот Токио забележа ретка форма на леукемија кај една пациентка. Предноста на Watson покрај брзината е и огромната база на податоци, […]

Прочитај повеќе

Компанијата која оваа недела го купи ARM, SoftBank и јапонскиот автомобилски гигант, Honda, работат на паметен автомобил кој ќе може да зборува со своите корисници. Компаниите работат на технологија која ќе ја препознава емотивната состојба на возачот и ќе може да го охрабри или да му понуди совет, јави Reuters. „Замислете роботите со својата супер-интелигенција […]

Прочитај повеќе

Една од најпознатите ИТ компании, IBM, го објави својот влез во Хрватска. Компанијата во соработка со хрватските универзитети ќе го отвори првиот глобален иновациски центар кој ќе биде лоциран во Загреб. IBM Client Innovation Centar според најавата на почеток ќе отвори 500 нови работни места. Новото седиште ќе биде меѓународен центар за иновации, а засега се бараат […]

Прочитај повеќе

Суперкомпјутерот на IBM, Watson, пред повеќе од една година ја започна својата кариера како готвач, а сега e веќе подготвен да понуди рецепти за корисниците што ќе ја користат неговата апликација Chef Watson. Watson при понудата на рецепти не само што ги помни сите рецепти, туку анализирајќи ги предложените состојки креира листа на јадења на […]

Прочитај повеќе

IBM ја отвори својата платформа Watson Analytics за сите. Засега сервисот е во бета, но доколку ви се потребни пресметки и анализа од Watson потребно е единствено да креирате IBM id, а алатките ќе бидат достапни по freemium модел. Ова овозможува да ги оставите вашите податоци на Watson, а понатаму алатката ќе ви помогне со […]

Прочитај повеќе

Супер-компјутерот на IBM Watson, кој стана познат откако успеа да победи против луѓе на квизот Jeopardy!, има ново задолжение, да им помогне на поранешните војници да се вратат во цивилство. Станува збор за слична апликација како услугата – грижа за корисници со која Watson го користи своето знаење за да одговара на прашањата на корисниците. […]

Прочитај повеќе