Јазикот кој е искористен во пораките во кои се бара откуп покажува дека можеби зад WannaCry нападот стојат кинески криминалци. Ова го покажува анализата на Flashpoint која ја пренесе BBC. Анализата на различните текстови во кои се бара откуп, покажала дека единствен јазик кој напаѓачот го зборува течно е кинески. Софтверот е преведен на 28 […]

Прочитај повеќе

Хакерите кои споделија алатки од Националната агенција за безбедност, Shadow Brokers, сега се закануваат со споделување на нови фајлови. Ransomware епидемијата на WannaCry ја предизвикаа токму овие алатки. Колективот објави дека ќе започне да ги објавува податоците од јуни, но овој пат ќе бидат достапни единствено за оние кои ќе ја платат претплатата. Дополнително, целиот […]

Прочитај повеќе