Digital Rights Management (DRM) ќе биде дел од HTML и веб стандардите. Ова ќе овозможи наместо проверката да се прави преку плагини како Adobe Flash или Microsoft Silverlight, DRM да бидат менаџирани од прелистувачите. DRM заштитената содржина ќе може да биде декриптирана директно од прелистувачите, наместо да се користат плагини. Encrypted Media Extensions (EME) ќе биде користена […]

Прочитај повеќе

Пред пет години Стив Џобс му објави војна на Flash, и најави дека HTML5 е иднината за мобилните уреди. Денес неговата визија се комплетира. World Wide Web Consortium (W3C), интернационалната организација која ги оддржува веб стандардите, објави дека HTML5 е завршен комплетно. Иако HTML5 веќе се користи од еден куп девелопери во комбинација со другите […]

Прочитај повеќе

Интернет е глобален систем на интерконектирани компјутерски мрежи кои доброволно се поврзани помеѓу себе. Но, иако ова технички значи дека нема сопственик, сепак со Интернетот управуваат повеќе поврзани институции. Од инфографикот на ICANN, во кој се објаснува како функционира регулирањето и управувањето на Интернет, ќе забележите дека контролата врз мрежата ја имаат: цивилниот сектор, приватниот […]

Прочитај повеќе

W3C (World Wide Web Consortium) вчера го поднесе својот предлог за стандардизација на Hypertext Markup Language 5, со што одиме чекор напред кон стандардизирање и крај на развојот на HTML5. Исто така, паралелно со HTML5, се развива и првиот нацрт за стандард на HTML 5.1 во кој се дозволени секакви измени, додека CR-то (Candidate Recommendation) […]

Прочитај повеќе

Главната организација за воспоставување на веб стандарди, W3C, најави развивање на алатки кои ќе ги предупредуваат корисниците доколку веб сајтови не ја почитуваат нивната приватност. Алатките кои W3C ги развива ќе им помогнат на корисниците да контролираат како нивните лични податоци ќе бидат користени. Д-р Матијас Шунтер, човекот кој го води овој проект на W3C, […]

Прочитај повеќе

Google ги повика програмерите да се приклучат во развој на WebRTC, нова веб технологија за гласовна и видео комуникација на мрежата, која ќе биде додадена во Chrome и која, зависно од можностите, можеби ќе биде конкурент на Skype кој беше купен од Microsoft за неверојатни 8.5 милијарди долари што предизвика незадоволство кај многу корисници.

Прочитај повеќе