Google Street View и досега нè носеше на куп неверојатни места. Досега нè однеле низ: пустини; на дното на океанот; на врвови на планини и куп други места кои најчесто нема да имаме можност да ги видиме. Овој пат Google Street View нè носи во центарот на активниот вулкан, Марум. Вулканот е на австралискиот остров Амбријум. За […]

Прочитај повеќе

Без разлика дали сте љубител на шутери, најверојатно најмалку еднаш сте се ја изграле DOOM. Серијалот сега е постар од 10 години, но благодарение на технологијата на Vulkan и Nvidia GeForce GTX Titan X, убивањето чудовишта никогаш не изгледало подобро.

Прочитај повеќе

Khronos Group ја претстави конкуренцијата на DirectX 12, API-то кое доаѓа под името Vulkan. Доколку не го препознавте Vulkan, тогаш секако се сeќавате на OpenGL. Vulkan е преименување на Next Generation OpenGL или GLnext. Новото API според највите ќе им овозможи на развивачите поголема контрола при генерирањето на команди, менаџмент со меморијата и „threads“. До […]

Прочитај повеќе

Ерупцијата на исландскиот вулкан произведе огромен облак ширум Европа кој затвори поголем дел од европските аеродроми. Затоа еден дел од патниците се свртеа кон традиционалните преноси како автобуси и воз, додека други се свртеа кон интернет и друштвените мрежи барајќи превоз.

Прочитај повеќе

Поради вулканска ерупција во Исланд, поголем дел од авионските летови од Њу Јорк до Европа беа одложени оставајќи го норвешкиот премиер Јенс Стелтенберг заглавен на аеродром. Но… тоа не го спречи норвешкиот премиер да ја води политиката преку својoт iPad. „Премиерот, кој беше во САД на нуклеарниот самит на Обама, ја води норвешката влада од […]

Прочитај повеќе