Американската администрација за аеронаутика и вселена, што ја знаеме како NASA, Европската вселенска агенција (ESA) и повеќе претприемачи сметаат дека почетоците на колонизирањето на вселената се поврзани со 3Д принтањето. Принтање на големи објекти во кои се вклучени и објекти за живеење не се новост на Земјата, но веќе има неколку експерименти и тестови кои […]

Прочитај повеќе

Ракети спакувани во ранец се победници на локалниот NASA Space App Challenge 2016, кој беше организиран од NewMan’s Business Accelerator. На хакатонот учествуваа 120 учесници во локации во Скопје, Битола, Тетови и Охрид кои 48 часа работеа на предизвиците на NASA, создавајќи решенија кои ќе го подобрат животот во Земјата и ќе помогнат со истражувањата […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на NewMan’s Bussines Accelerator, кои се локалните партнери на технолошкиот предизвик на NASA) NASA Space Apps Challenge e глобален предизвик за сите креативни и иновативни умови кои сакаат да го подобрат животот на планетата Земја и да ѝ помогнат на NASA во истражување на Вселената. На дводневниот хакатон, кој ќе се […]

Прочитај повеќе

Четвртиот NASA Space Apps Challenge e закажан од 22 до 24 април, а сите заинтересирани тимови имаат време до 17 април да се пријават за учество на хакатонот. Скопје, Битола, Охрид и Тетово се локациите на кои македонските учесници ќе имаат вистински предизвик пред себе. Предизвикот е да се креираат иновативни решенија во рок од […]

Прочитај повеќе

Подгответе се за уште еден NASA Space Apps Challenge. Глобалниот хакатон за вселенски предизвици е закажан од 22 до 24 април на четири локации во Македонија – Скопје, Тетово, Охрид и Битола. Локална поддршка за настанот повторно е NewMan’s Busienss Accelerator, а освен споменатите градови од Македонија, дел од мрежата која ќе биде координирана од […]

Прочитај повеќе

HoloLens е најновиот уред што ќе им помага на астронаутите успешно да ги завршат вселенските мисии. Иако не би било невообичаено да се користат за тренинг на земјата, HoloLens очила заедно со следнатa пратка ќе бидат испратени на Меѓународната вселенска станица. Иако уште во презентацијата на HoloLens можевме да видиме пример како очилата се користат […]

Прочитај повеќе

SpaceX побара дозвола од властите во САД за почеток на тестови на технологија која треба да овозможи интернет услуга од Вселената, јави Washington Post. Решението кое е достапно од претходно е испраќање на 4.000 евтини сателити во ниска орбита кој ќе обезбедат целосно покривање на земјата, вклучувајќи ги и руралните области до кои не постои […]

Прочитај повеќе

Создавање на друштвена игра е огромен креативен, фантастичен и интересен предизвик, вели Милан Тасевски, кратор на македонска игра на табла Small Star Empires и основач на Archona Games. Тој работи на игри веќе пет години, иако последните две години започнал посериозно да се занимава со креирање на сопствена друштвена игра. Приказната на Small Star Empires, […]

Прочитај повеќе

3Д принтер за храна во Вселената, сервис кој сака да го намали гладот во светот и проект со кој астронаутите можат да лебдат во Вселената без јажиња. Овие навидум научно-фантастични проекти се всушност идеи креирани од македонски девелопери на интернационалниот NASA Space Apps Challenge, кој се одржа во над стотина локации ширум светот, вклучувајќи ги […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) во јуни ќе го испрати првиот 3Д принтер кој ќе функционира во нулта-гравитација. Станува збор за минијатурниот Portable On-Board 3D Printer (POP3D), кој може да се смести во коцка со страна од 25 сантиметри, јави Space. „POP3D е малечок 3Д принтер на кој му е потребно малку енергија и минимално управување […]

Прочитај повеќе

Од основачот на SpaceX и директор на Tesla Motors, Илон Маск, се очекува да биде следниот голем иноватор. Но, тој не само што ги надминува очекувањата со неговите проекти кои засега успеваат, како комерцијални летови во Вселената и евтини електрични возила, туку г. Маск се труди да биде понапред од сите во концептуализирање на иднината. […]

Прочитај повеќе

NASA им испрати француски клуч по имејл на астронаутите на Меѓународната вселенска станица. Се разбира не станува збор за физичка копија на клучот, туку 3д-модел испратен по имејл, кој благодарение на 3д-печатач астронаутите го креираа и склопија по спецификациите. Пред да пристигне 3Д-печатачот, астронаутите мораа да ја чекаат пратката која пристига на одреден времеснки интервал. […]

Прочитај повеќе