Вредноста на Apple сега е над 700 милијарди долари, односно во 2014 вредноста на акциите на компанијата пораснале за 49 отсто, јави CNN Money. Од поставувњето на Тим Кук за директор на компанијата вредноста на акциите на Apple пораснале за 135 отсто, а сега вредноста на една акција на Apple е околу 120 долари. Компанијата […]

Прочитај повеќе

Со вредност од 623 милијарди долари Apple стана највредната компанија на сите времиња, срушувајќи го рекордот oд 620 милијарди долари на Microsoft од 1999 година, иако во вредноста не е пресметана инфлацијата што остава простор за дебата. Но, тоа што е важно за Apple e што демонстрираше неверојатна креативност во освојување на пазарот. За една […]

Прочитај повеќе

Се чини дека Facebook беше премногу оптимист кога излезе на берзата. Од почетната цена од 38 долари за акција, која во почетната возбуда достигна и 42 долари, сега акциите се продаваат за 28,80 долари. Вредноста на друштвената мрежа падна на 61,9 милијарди долари од првичните 104 милијарди. Ова опаѓање на вредноста продолжува и покрај вестите […]

Прочитај повеќе

Вредноста на Apple порасна за 100 милијарди долари по починувањето на Стив Џобс. Сега Apple вреди 456 милијарди долари што е повеќе од целокупната вредност на Microsoft и Google заедно. Ова се случува во период кога акциите на Google паднаа 9 отсто последниот месец, а на Microsoft заработката од оперативниот систем Windows опадна за 6 […]

Прочитај повеќе

Zynga, компанијата зад друштвените игри како FarmVille и Mafia Wars, е проценета на околу 6 до 7 милијарди долари по првичното јавно надавање. Zynga од пред една недела понуди 100 милиони акции на продажба по почетна цена од 10 долари. Но, на берзата цената на акциите на Zynga падна на 8,50 до 10 долари. Ова […]

Прочитај повеќе

International Business Machines, или попозната како IBM, го надмина технолошкиот гигант Microsoft во пазарна вредност за прв пат од 1996 година. Со ова IBM е втората по вредност технолошка компанија во светот, веднаш зад Apple, а четврта по големина компанија во светот. Вредноста на IBM моментално се проценува на 214 милијарди долари, додека Microsoft е […]

Прочитај повеќе

Дали ќе им пукне балонот на друштвените мрежи?, односно дали ќе бидат преценети на огромни суми пари кои нема да можат да ги оправдаат бидејќи нивните реални приходи се десетпати помали од таа сума, дали се купуваат корисници наместо приходи?, прашува Gplus во својот инфографик.

Прочитај повеќе

Вредноста на Facebook се проценува на неверојатни 50 милијарда долари по нова инвестиција од 500 милиони долари, пишува New York Times. Друштвената мрежа сега вреди повеќе од eBay и Yahoo, веднаш зад Аmazon и Google.

Прочитај повеќе

Facebook вреди повеќе од Ebay и е трет најголем интернет бизнис по Amazon и Google во САД, вели Bloomberg. Оваа проценка е направена според SecondMarket, онлајн пазар за тргување на акции од приватни компании, Facebook вреди неверојатни 41 милијарда долари. Единствено пред Facebook се Amazon кои вредат 74.4 милијарди долари, и се разбира Google кој вреди 192.9 милијарди долари.

Прочитај повеќе

Според проценетата вредност Zynga ја надминува таа на Electrоnic Arts, пишува BusinessWeek и посочува дека друштвениот гејминг ќе продолжи да расне наспрема традицоналните игри.

Прочитај повеќе

ИТ компаниите IBM, Apple и Microsoft на чело со Google остануваат на првите места на листата „100-тe највредни брендови“ на Milward Brown, одел за маркетинг истражувања на WPP.

Прочитај повеќе