Ако постои термин кој многу често се спомнува кај корисниците на интернет во држави со сериозни ограничувања во тој поглед, тоа е VPN. И додека имаме милиони корисници кои тврдат дека не би можеле без него, од најразлични причини, исто така има и многу корисници кои воопшто не знаат што е оваа алатка, како функционира […]

Прочитај повеќе

Firefox наскоро би можел да добие уште подобра заштита на приватноста на корисниците. Firefox Private Network е екстензија која ќе овозможи поголема безбедност за корисниците. Засега е во тест фаза и е достапна за корисниците од САД, објави Mozilla на својот блог. Екстензијата барем во бета фаза е бесплатна, иако најавата е дека „ќе биде […]

Прочитај повеќе

Една од трите најголеми предности на прелистувачот Opera е имањето вградени можности за виртуелна приватна мрежа. Но, доколку не сакате да го замените вашиот моментен прелистувач со Opera, а сакате максимално да ги извлечете предностите на VPN, би можеле да ја проверите алатката ChrisPC. ChrisPC Free VPN Connection ќе ви дозволи да го спречите шпионирањето […]

Прочитај повеќе

Скоро цел месец, бета корисниците беа во можност да ја тестираат VPN услугата на Opera. 51 Android верзијата на прелистувачот конечно стана широко достапна и сите заинтересирани имаат на располагање целосно бесплатна виртуелна приватна мрежа (Virtual Private Network, односно VPN). По едно-месечно тестирање, од тимот зад Opera се задоволни од VPN можностите и сметаат дека […]

Прочитај повеќе

Корисниците на iOS можеби веќе ја забележале новата функционалност на Facebook апликацијата „Protect“.  Станува збор за VPN Onavo Protect кој од 2013 година е дел од Facebook, пишува Wired. Додавањето на Onavo не е ново, но тоа не значи дека треба да го користите. За жал, оваа алатка на Facebook е далеку од она што […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека вашите направи веќе имаат вградено можности за VPN и нема потреба од инсталирање дополнителни апликации за да вашиот пристап кон интернет стане приватен? Таквото нешто е можно на Windows 10, Android и iOS, со бесплатна VPN од hide.me. Преку вашиот прелистувач, отидете на hide.me и креирајте акаунт за да одберете локација на […]

Прочитај повеќе

Најновата верзија на Opera за iOS на своите корисници им овозможува бесплатни VPN сервери. Со ова компанијата ја додава истата функционалност од десктоп верзијата и на мобилната верзија. Засега нема најава за Android верзија. Заедно со овој новитет, Opera додаде нови локации за VPN. Освен САД, Канада и Германија, кои беа достапни и претходно, сега […]

Прочитај повеќе

Помалку подзаборавениот прелистувач Opera отсега на своите корисници им овозможува пристап на интернет преку вграден VPN. За ова корисниците треба да ја преземат тест верзијата Opera developer прелистувачот, во која се тестираат следните надградби. Според соопштението на компанијата, не сите надградби кои се тестираат ќе бидат дел од финалната верзија. Сите кои сакаат да ја […]

Прочитај повеќе

Иако Netflix прави некакви напори за забранa на одредени содржини по региони поради лиценците, сепак корисниците можеа со неколку лесни екстензии и трикови да ги заoбиколат тие ограничувања и да стигнат со содржината која ја сакаат. Но, сега Netflix најавува преземање на посериозни мерки за одржување на своите обврски. Според Дејвид Фулгар од Netflix, компанијата […]

Прочитај повеќе

Netflix на почетокот на годината овозможи пристап до сервисот во целиот свет, со исклучок на четири држави: Кина, Северна Кореја, Крим и Сирија. Најверојатно веќе знаете дека сервисот е достапен и во Македонија, а со оглед дека Netflix стои и зад петте најпопуларни ТВ серии, ова се навистина одлични вести. Но, еден од предизвиците пред […]

Прочитај повеќе

Геолокациското блокирање е најверојатно едно од најздодевните и најфрустрирачките искуства кое корисниците веќе и пречесто го доживуваат на интернет, иако за дел од сервисите можеби станува збор за оправдано блокирање, дел, пример нови трејлери на серии или филмови речиси без причина се блокираат. TunnelBear е сервис кој овозможува преку VPN (виртуелна приватна мрежа) да ја […]

Прочитај повеќе

Поради безбедносни пропусти, 47 милиони корисници на Hola можат да станат дел од ботнет мрежа која може да се злоупотреби. Предупредувањето доаѓа од група истражувачи кои се нарекуваат Adios, а тврдат дека корисниците се под потенцијална опасност поради 6 клучни безбедносни пропусти и треба што е можно поскоро да го отстранат Hola од својот компјутер. […]

Прочитај повеќе