Законодавците во Њујорк разгледуваат предлог закон кој ќе им овозможи на властите да проверат дали при автомобилска несреќа било вклучено користење на паметните телефони. Новиот закон ќе предвидува проверка на телефонот на учесниците во незгодата и ќе може да утврди дали телефонот бил користен непосредно пред сообраќајната незгода. Законот е изнуден откако беше забележан пораст […]

Прочитај повеќе

Ако корисниците преку паметните телефони ги повикуваат такси возилата на Uber, компанијата ги користи телефоните за проверка на брзината на возачите, јави The Next Web, повикувајќи се на информација од компанијата. Сензорите во телефоните нудат одлична можност за проверка на брзината и начинот на кочење. Компанијата нема постојано да ги прибира податоците од сензорот, но […]

Прочитај повеќе

Кришна Реди има само 13 години, но веќе смисли технологија која во иднина може да спаси над стотици илјади животи од сообраќајки. Уредот на младиот Кришна може да забележи кога некој е под влијание на алкохол или под влијание на опојни средства и да не му дозволи да го стартува автомобилот. Технологијата која е искористена […]

Прочитај повеќе

Испраќањето текст пораки со помош на Google Glass не е воопшто побезбедно од испраќањето пораки со паметен телефон, покажуваат тестовите кои го направи Универзитетот на Централна Флорида. Сепак возачите кои користеа Google Glass побрзо ја враќаа контролата врз возилото по инцидентот. „Пишувањето пораки без разлика дали станува збор за телефон или Glass ќе предизвика одвраќање […]

Прочитај повеќе

Британските законодавци ја разгледуваат можноста да забранат користење на Google Glass очилата додека се вози. Ако биде донесен, ова ќе биде еден од ретките случаи каде законите се носат како мерка на претпазливост, бидејќи очилата сè уште не се пуштени во јавна продажба. Официјалниот став е дека постои загрижост дека очилата ќе им го одвратат […]

Прочитај повеќе

Patuvajzaedno.mk е онлајн сервис кој посредува контакт меѓу патниците и возачите со цел луѓето полесно да патуваат низ Македонија. Сите знаеме дека низ Македонија постојат диви такстисти, превозници, легални комбиња… зошто да не се организира се на едно место?

Прочитај повеќе