Американската армија се поставува како една од најсупериорните сили во целиот свет. За да го задржат нивното место толку блиску до врвот, армијата користи најразлични напредни технологии. Како дел од програмата Maneuver Support, Sustainment, Protection, Integration Experiment (поддршка преку маневри, одржување, заштита, експериментална интеграција), некои од овие технологии се сеуште во фаза на тестирање, а […]

Прочитај повеќе

Британската армија има специјална Facebook единица чии членови ќе имаат вештини за психолошки операции и користење на друштвените мрежи, јави Guardian. Новата единца ќе биде стационирана во Хермитаж и ќе биде позната како „77-ма бригада“. Официјално единицата ќе започне да дејствува во април, кога ќе започне и регрутирањето во единицата. Според првите информации до кои […]

Прочитај повеќе

Американската војска работи на паметно оружје и куршуми кои откако ќе бидат испукани можат да го променат правецот, а со тоа и делумно да ја следат целта. The Extreme Accuracy Tasked Ordinance или EXACTO има цел да ја зголеми ефикасноста на снајперите и безбедноста на војниците со тоа што ќе им овозможи да делуваат од […]

Прочитај повеќе

Пентагон ја разгледува можноста да го користи старите беспилотни летала како WiFi хотспот, јавува BBC. Идејата е пред се што брз интернет најчесто не е достапен во регионите каде што се наоѓаат трупите. Поради ова инженерите на Армијата на САД се надеваат дека ќе успеат да ги прилагодат веќе „пензионираните“ летала. Интересно ова е прва […]

Прочитај повеќе

Тимот на Американската авијација, интересно наречен BATMAN (Battlefield Air Targeting Man-Aided (K)nowledge), ја тестира можноста за употреба на очилата за проширена реалност Google Glass на боиштата. За почеток Google Glass, во пар заедно со таблет компјутери, се тестира кај санитетските тимови. На боиштето е тешко да се следи состојбата на критично повредените, додека им се […]

Прочитај повеќе

Армијата на САД е во фаза на тестирање на паметни пушки кои ќе ја зголемат прецизноста во пукањето на војниците. Војската ги тестира TrackingPoint паметните пушки кој овозможуваат безбедно пукање. TrackingPoint има двојна заштита, најпрво стрелецот ја одбележува метата во која ќе пука, а дури потоа ќе го испука куршумот. Доколку одбележаната цел и нишанот […]

Прочитај повеќе

САД ќе и исплати 50 милиони долари на компанијата Apptricity, бидејќи пиратирала илјадници копии од нивниот софтвер, јавува BBC. Apptricity развива софтвер за логистика за Армијата на САД од 2004 година, но војската го користи на далеку поголем број на компјутери отколку што има лиценци. Според податоците на Apptricity, софтверот е купен со 500 лиценци, […]

Прочитај повеќе

Aмериканската војска наскоро ќе добиe паметни телефони преку кои ќе можe безбедно да се споделуваат доверливи документи, пишува CNN повикувајќи се на анонимни извори. Телефоните ќе работат на модифицирана верзија на слободниот Android. Целта на хакирањето е телефоните да бидат доволно безбедни за да можат владините службеници да споделуваат доверливи документи. Преку уредите војниците и […]

Прочитај повеќе

Меѓународниот  Црвен Крст се собра во Женева да ја рагледува можноста и начинот на кој ќе можат да се имплементираат правилата на војување во воените видео игри. Влијанието на воените видео игри врз перцепцијата на воените злостворства беше една од темите на разгледување на годинешниот 31-ви меѓународен конгрес на Црвениот Крст и Црвената Полумесечина. Со […]

Прочитај повеќе

Американската војска развива софтвер – „сервис за менаџирање на онлајн личност“ – кој ќе дозволи тајно да се манипулираат онлајн дискусиите со креирање лажни идентитети и профили за да се влијае врз корисниците и да се шири про-американска пропаганда, пишува Guardian.co.uk.

Прочитај повеќе

Бредли Менинг, 23-годишниот поранешен аналитичар во американската армија, се соочува со 22 нови обвинувања дека како извор на Wikileaks доставил стотици илјади доверливи документи. Едно од обвинувањата е „помагање на непријателот“ за што се одредува смртна казна. Обвинителите велат дека нема да ја бараат екстремната казна, но ако Менинг се прогласи виновен по сите обвиненија може да се соочи со доживотна затворска казна.

Прочитај повеќе