Претходно IT Ways, сега Tutorijali.mk, сајтот е креиран за едукативни цели, нудејќи туторијали за најразлични ИТ нешта, од водичи за користење на оперативни системи до веб дизајн и веб сервиси. Сајтот нуди листа на туторијали кои може да ги прегледате, но и опција да закачите и да споделите ваше едукативно дело без потреба да се […]

Прочитај повеќе

Личните профили на Facebook сега се заменети со нов редизајниран Timeline, што е всушност вашата Facebook приказна која ги содржи сите статуси, слики и користени апликации од кога сте се вклучиле на мрежата. Секој корисник може да си одбере што ќе биде прикажано на Timeline за полесно да се претставите пред другите. Поради малку чудниот, […]

Прочитај повеќе

Со купувањето на Zagat, Google не инвестира во ИТ компанија или стартап, туку во 32 години стар издавач на водичи за ресторани и шопинг центри во 100 градови ширум светот. Zagat продава по 5 милиони принтани и дигитални водичи годишно. Сите водичи се креираат со оценки од разни рецезенти. Покрај водичите, сервисот има и мобилни […]

Прочитај повеќе

Fatal1ty_ на форумот објави одличен водич за overclock на Intel-овите процесори. Overclock е процес за зголемување на работната фрекфенција на процесорот, графичката и други компјутерски компоненти, со цел да му се зголемат перформансите кои им се зададени фабрички. Ова е ризичен процес, хардверот лесно може да се оштети, и затоа е потребно знаење.

Прочитај повеќе

Google забрзано работат на Street View опцијата на Google Maps. Пред само две недели пишував за нивното проширување надвор од улиците и менувањето на возилото кое го користат. Сега, додадени се уште повеќе места, а страницата има нов изглед со кој не води низ процесот на креирање на Street View, а исто така ни овозможува и полесно да се снајдеме во истражувањето на нови места.

Прочитај повеќе

Аpple објави 14 видеа преку кои ги претставува можностите и опциите на новиот iPad 2. Видета очигледно се наменети да привлече повеќе корисници, да го промовира уредот и да ги истакне новините како FaceTime, Airplay, iMovie…

Прочитај повеќе

(ова e гостинска статија на Арангел Ангов кој е Linux систем администратор, FOSS ентузијаст и еден од основачите на Слободен Софтвер Македонија. Повеќе за Арангел ќе најдете на неговиот блог, на LinkedIn или на Twitter. Статијата е објавена под GNU FDL лиценца.)

Прочитај повеќе

Facebook објави водич за како да направите успешна реклама за друштвената мрежа. Водичот содржи разновидни теми, пример кои видови на реклами има на друштвената мрежа, да таргетирате публика и водич за како функционира системот за аукција, како се наплаќа…

Прочитај повеќе

Ова е брз и евтин начин да се создаде присуство на интернет, да се рашират информации за одредена кауза и да се организираат акции за да се лобира кај донесувачите на одлуки, пишува Елена Игнатова на Global Voices Online објаснувајќи го нивниот водич за застапување преку блогирање.

Прочитај повеќе

Најпопуларниот видео сервис, и втор најголем интернет пребарувач, стартуваше нов дизајн на страната за гледање видеа.

Прочитај повеќе

Twitter е сервис за микро-блогирање, односно објавување на постови до 140 карактери. Пораките можат да бидат објавени директно од веб прелистувач, ИМ клиент, СМС, е-маил или пак некоја десктоп апликација наменета за тоа. На исти начини може да одберете и да ги добивате постовите на луѓето, кои според јазикот на овој сервис, "ги следите". Првично наменет за полесна и побрза комуникација, Twitter се покажа како доста корисен сервис за брзо информирање, по што беше прифатен од многу интернет корисници, но и од големи медиумски имиња и компании.

Прочитај повеќе