Распродажбите на PC игри палат и жарат насекаде, но што доколку интересот ви лежи во работи поврзани со вашата мобилна направа? За време на празникот Black Friday/ Cyber Monday, многу попусти можат да се најдат и низ продавницата на Google. Она што следи се нашите предлози од Android игри и програми кои моментно се продаваат […]

Прочитај повеќе

Security Guru е нова безбедносeн водич кој им помага на корисниците кои не се експерти да ги одберат најдобрите безбедносни апликации за нив. Креирана е од тим на дизајнери и програмери кој е предводен од Предраг Тасевски, безбедносен експерт од CyberSecurity.mk. Сервисот има за цел да служи како помош на корисниците да најдат подобра заштита […]

Прочитај повеќе

(Ова e гостински пост на Митко Цабевски, стартап ентузијаст и ко-основач на u:Plug. Блог постот е објавен на Medium, а It.mk го реобјавува со негова дозвола) Првиот коментар кога ќе споменам Snapchat најчесто е „не го разбирам, 100 пати го имам инсталирано и избришано и никако не можам да се снајдам“. Всушност Snapchat е едноставна […]

Прочитај повеќе

Apple започнува програма „Made for Apple Watch“ во која можат да се вклучат сите производители на дополнителан опрема и додатоци за Apple Watch. Како и сличните програми за iPad, iPod и iPhone и овојпат производителите треба да ги исполнат условите кои ги наметнува Apple. Со оглед на тоа дека сепак станува збор за часовник, барем […]

Прочитај повеќе

USAID објави прирачник за користење на друштвените мрежи, пренесува Радио МОФ. Прирачникот доаѓа под името „Друштвени Мрежи: Водич за зајакнување на граѓанското општесто преку социјалните медиуми“, а е креиран од тимот предводен од Тина Јесајан. Публикацијата е поделена во неколку делови: Вовед во друштвените медиуми; популарни платформи; капацитет на друштвените медиуми за градење и зацврснување […]

Прочитај повеќе

Google ја поднови PageSpeed Insight алатката која има цел да им помогне на сопствениците на веб-страници да ги оптимизираат своите сајтови за мобилните уреди. Според последните информации со кои располага Google, средното време на вчитување на веб-страница преку мобилен трае нешто повеќе од 7 секунди. Во последниот период перформансите се намалуваат, но сепак, тоа сè […]

Прочитај повеќе

Нови 100.000 локации и тури низ целиот свет, најави Googlе Еarth за својот водич Tour Guide. Покрај кусите филмчиња во турите ќе бидат додадени и 1.000.000 кориснички фотографии од 200 држави.  За незапознаените со водичот, Tour Guide претставува експерт кој ви покажува интересни податоци за локацијата која сте ја гледате или уште подобро ако сакате да ја […]

Прочитај повеќе

Со овој текст ја завршуваме мини серијата на водичи за пријавување на неправилности на трите најпопуларни друштвени мрежи. YouTube е само уште една од тие мрежи, а со оглед на тоа дека се работи за објавување на видео содржина, можеби е и на прво место по објавување на навредлива, омаловажувачка и спам содржина. Ставот на […]

Прочитај повеќе

Како што најавивме во петокот и пишувавме за како да пријавите неправилности на Facebook, продолжуваме со оваа мини-серија на водичи и денес ќе пишуваме за пријавувањето на спам, навредлива содржина и слични неправилности на Twitter. Како и сите страници на кои може да се дискутира и во неа директно се вклучени сите корисници, без никакви […]

Прочитај повеќе

TraWell, водичот со проширена реалност на македонскиот стартап Codewell, доби нова верзија со која ве шета низ Охрид. Како и претходната верзија за Скопје, и оваа верзија е достапна за Android телефоните и таблет компјутери, но сè уште се чека на верзии за iOS. Водичот за Охрид чини околу 5 долари на Google Play, и […]

Прочитај повеќе

Сакам Македонија да биде обележана на мапите исто како што се обележани поголемите држави и никој не може да ја обележи подобро од нас, бидејќи тука живееме, вели 19-годишниот студент Петар Трајков, креаторот на водичот за македонските мапери на Google Map Maker. „Водичот кој го создадов е наменет за сите кои планираат да се занимаваат […]

Прочитај повеќе

Во ноември минатата година, Google дозволи креирање бренд страници на друштвената мрежа Google Plus. Oвие Google+ страници се наменети за компании, производи, организации, познати личности итн., и наликуваат на фан страниците на Facebook. Многу македонски компании на почетокот потешко се снаоѓаа во креирањето на фан страница на Facebook за нивниот бренд, производ или фирма и […]

Прочитај повеќе