Поради неавтентично делување 32 страници и профили се отстранети од Facebook и Instagram. Повторно станува збор за објави кои прават раздор во јавноста, се однесуваат на настани кои се одржуваат во САД, а доаѓаат надвор од САД. Засега е нејасно од каде произлегува новата кампања, но во постот кој го објави Facebook повторно се споменува […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Facebook прво ја доби најголемата шлаканица од компаниите, а потоа и од корисниците. Она што го дозна најголемата друштвена мрежа е дека приватните податоци на корисниците не може да ги остави на доверба на своите партнери. Причината за последниот скандал не е воопшто собирањето на податоци. Овој податок е објавен уште во 2015 […]

Прочитај повеќе

Twitter ќе ги извести своите корисници кои во текот на изборите во САД биле жртви на руска пропаганда. Микроблогот открива дека ќе бидат испратени пораки до сите корисници кои биле жртви на пропагандата за време на изборите во 2016 година. Бројката не е премногу голема, а Twitter ќе треба да извести 677.775 корисници кои следеле […]

Прочитај повеќе

По Facebook, и Twitter откри руско влијание во САД. Овој пат најголем дел од спонзорираните содржини доаѓаат од Russia Today. Сепак, микроблогот пронајде и 201 профил/бот за кои смета дека се поврзани со руски оперативци. Станува збор за профили на корисници кои претходно ги пронајде и Facebook. Од три профили од руската агенција Russia Today […]

Прочитај повеќе