Има едно меме што се шири на интернет откако започна мерењето на силите за договорите и законите кои што треба да владеат со него: Освен тоа што изгледа кул на постоечката иконографија (Гај Фокс) да се додаде уште еден херој, ми се чини дека сликичкава затскрива неколку важни поенти, најмногу за и околу ACTA. Прво, […]

Прочитај повеќе

Tango Down! brasil.gov.br и presidencia.gov.br, вели LulzSec на својот Twitter профил, за подоцна да ги пофали своите бразилски колеги хакери кои ги срушиле сајтовите, најверојтно со DDoS напади.

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе

Gosbook.ru e друштвена мрежа за руската државна администрација, каде секој од нив си има свој профил, блогови, групи, пријатели како и секоја друштвена мрежа. Целта на Gosbook (gos на руски значи држава) е да овозможи на огромната администрација полесно да комуницира и да соработува во секојдневните обрски со што ќе се забрза работењето кое ќе биде и потранспарентно.

Прочитај повеќе

Претседателот на Венецуела, Хуго Чавез, побара регулирање на интернетот, за властите да имаат можност да ги изгасат сајтовите за вести и политички дебати кои според него шират лажни информации, пренесува Reuters.

Прочитај повеќе