Една од помалку популарните мерки во бизнис секторот, воведување на скалест данок е барем привремено запрена. Примената на скалест данок е запрена во следните 36 месеци. Во овој период, доходот од работа, доходот од самостојна дејност, доходот од авторски и сродни права како и доходот од продажба на сопствени земјоделски производи ќе се оданочува со […]

Прочитај повеќе

Директорката на Групер, Нина Ангеловска ќе е предложена за нов министер за финансии. Нина Ангеловска е дел од новиот бран на претприемачи кои ја согледаа важноста на новите технологии и дигиталната трговија. Групер е една од првите успешни македонски онлајн компании со кои некако започна и е-трговијата во Македонија. Ангелова на местото Министер за финансии […]

Прочитај повеќе

Министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски промовираше нов портал за отворени податоци. На data.gov.mk може да се најдат податочни сетови кои државните институции ги отвориле за јавноста. Досега се објавени 111 сетови податоци од 42 институции. Дел од овие податоци се нови, но дел веќе биле достапни до јавноста. Податоците се достапни за сите. Владата секако […]

Прочитај повеќе

Новата Влада е речиси извесна. Се чини дека преостанато прашање во моментов е единствено кои и колку партии ќе влезат во владата. Предлог за Министер за информатичко општество е Дамјан Манчевски од СДСМ. Седницата за носење на новата Влада се очекува да започне во вторник. ИТ програмата на идната Влада секако не е најинтересниот дел […]

Прочитај повеќе

Откако Независната партија и Лево-зелената партија не успеаа да состават влада, претседателот на Исланд истата можност ќе ѝ ја понуди и на Партијата на пиратите. Мандатот е во рацете на Бригита Јонсдотир која ќе се обиде да креира влада. Партијата на пиратите се залага за директна демократија, поголема транспарентност, одговорност, бесплатно здравство и поголема заштита на […]

Прочитај повеќе

Владата најави дека ќе дели по 3.200 евра на 400-то нови бизниси преку Програмата за самовработување. Најдобрите триесет бизнис планови ќе добијат по 240.400 денари, скоро 4.000 евра, а на шеесетина компании кои ќе покажат дека им треба уште еден вработен ќе добијат дополнителни 1.500 евра. Целта на најавените грантови, вели вицепремиерот за економски прашања […]

Прочитај повеќе

Се подготвува закон со кој ќе се оделат 1,5 милиони евра за да им се дадат таблет компјутер на студентите. Законот, кој е влезен во Собранието и според најавата ќе се донесе по скратена постапка. Таблет компјутерите секако може да им користат на студентите, посебно на тие ако немаат компјутер и имаат потреба да се […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

GitHub, кој претставува заедница на програмери кои ги споделуваат кодовите, пријавуваат грешки и им помагаат при развојот на софтверот, ги повикува владите и нивните институции да се приклучат во програмата GitHub and Government. Оваа програма сака да ги натера владите да се поврзат меѓу себе, да ги споделат своите начини на работа и да разменат […]

Прочитај повеќе

Што за вас значи активност на друштвените мрежи? Неколку македонски медиуми го ископираа и објавија ПР текстот од истражувањето од Burson-Marsteller кое вели дека „Владата е најактивна македонска институција на Twitter“. Но, нека не ве лаже насловот да си помислите дека Владата одеднаш ги разбра друштвените мрежи. Во извештајот Twiplomacy, во кој се анализираат 505 […]

Прочитај повеќе

Наместо 1.190 денари кои се плаќаа по електронски пат на Централниот регистар, или 2.424 денари за хартиена поднесок, сега студентите на редовни и вонредни студии можат да отворат фирма за само 250 денари, односно 1.119 денари. „Со овие цени, и со чекорите за отворање бизнис, Македонија дефинитивно е лидер во европски рамки по ниските трошоци […]

Прочитај повеќе

Соопштение од Викимедиа Македонија: Во “Отчетот за работење на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 2006-2011” , во делот што се однесува на проектите кои оваа Влада ги спровела во рамките на информатичкото општество се наведува и проектот “Зголемување на македонските содржини на Википедија” (стр. 171). Иако го поздравуваме овој проект, по извесни реакции и недоумици во јавноста во врска со изнесените податоци, би сакале да укажеме на некои, се надеваме, ненамерни пропусти и недоречености.

Прочитај повеќе