Дали некогаш сте се запрашале како изгледа визуелизациајта на сите врски на Wikipedia? Енциклопедијата има куп статии и податоци кои меѓусебно се поврзани. Сервисот Wikiverse овозможува да видите дел од овие врски и статии како ѕвезди во галаксии.

Прочитај повеќе

(„Производ на денот“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Да креирате совршено резиме кое ќе ве претстави во најдобро светло кај идниот работодавач не е воопшто […]

Прочитај повеќе

Трети декември е датумот кога се одржува годишниот хакатон за отворени податоци. Во основа ова е еднодневен настан што се одржува во разни градови во светот на кој хакерите се собираат со цел да создадат апликации и презентации од отворени јавни податоци. Последново се однесува на податоци кои ги прибрале различни државни служби (како на […]

Прочитај повеќе

Запознајте се со Visual.ly, веб портал за визуелизации на податоци, или попознати во јавноста како инфографици. Овој прекрано дизајниран веб сајт е рај за сите љубители на креативни и поучни инфографици. Visual.ly е штотуку стартуван и веќе има повеќе од 2.000 инфографици од најразлични категории, како што се спорт, технологија, економија, итн. Сајтот е стартуван […]

Прочитај повеќе

Се чини дека Apple ја знае локацијата на сите iPhone корисници па дури и кога ќе сменат уред, синхронизирајќи таен фајл преку iTunes. Двајца истражувачи, Пит Варден и Алесдар Алан велат дека е можно да се собирани податоци за локацијата скоро година дена почнувајќи од iOS 4 надградбата на оперативниот систем која беше објавена во јуни 2010-та.

Прочитај повеќе

Android Developers направија прекрасна виуелизација со која ни го доловија растот на Android платформата која стартуваше пред само две години, а веќе стана една од најпопуларните мобилни платформи, станувајќи неодамна и најпродаваната платформа во САД. И во Македонија Аndroid платформата станува се попопуларна, имаше два натпревари, предизвикот на Vip и нa Оne, и многу наши […]

Прочитај повеќе

Додека македонските медиуми се критикувани за неспособноста да се впуштат во Веб новинарството, англискиoт Guardian стартува нов веб сајт, центар за сурови податоци, каде новинарите и сите корисници ќе можат да се впуштат во истражување и анализа на податоците за да ги дознаат фактите. „Фактите се свети“, вели Guardian. „Наша работа е да овозможиме клучните […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот Wikileaks сега има над 1.800 mirror сајтови, или сајтови-копии распределени ширум светот, вклучувајќи ја и Македонија. Ова ја покажува моќта на Интернетот, односно на ширење на информацијата низ децентрализираниот медиум. Ако се изгасне еден, ќе има стотина други сајтови кои ќе ја споделат информацијата.

Прочитај повеќе

Покрај инстант пребарувањето, Google додаде и инстант прегледување на веб страни во резултатите. Имено, кога ќе пребарувате некој термин, линковите во резултатите ќе имаат опција (знак на лупа) за визуелен прeглед на веб страните пред да кликнете на линкот.

Прочитај повеќе

Од споделување на интересите само со пријателите во 2005 година, до споделување на лични информации со целиот интернет во 2010 година, Facebook ја извлече нашата приватност на површина.

Прочитај повеќе

Google стартуваше галерија со апликации за Google Analytics алатката. Галеријата моментално содржи 38 апликации со кои можете да си ги подобрите презентациите поврзани со аналитичките податоци за вашиот сајт, да ги извлечете податоците во Excel, има Analyticator за Wordpress кој се автоматски имплементира ниц целиот сајт, а има и апликации за правење на интересни визуелизации со податоците од Аnalytics. Покрај понудените апликации, секој девелопер може да придонесе со својата апликација.

Прочитај повеќе