Популарниот сервис за гледање филмови и ТВ серии, Netflix, веќе подолго време дозволува претплата на видео материјали во 4К резолуција, но таквото нешто беше можно само на соодветни паметни телевизори, како и 4К направи за стримување. Оние кои гледаа преку паметна направа или компјутер беа „ограничени“ со 1080p резолуција. Netflix конечно реши да излезе во […]

Прочитај повеќе

Сител телевизија објави дека ги воведува „највисоките стандарди при емитување на програмата“, односно ќе емитува во HD (High Definition). Воведувањето на високата резолуција е можно од 1 јуни кога македонските телевизии беа префрлени од аналоген во дигитален сигнал. Сител е првата телевизија која ветува целосна програма во Full HD, додека други македонски телевизии понекогаш емитуваат […]

Прочитај повеќе

Органот во Обединети Нации задолжен за стандардизација во областа на телкомуникациите го одобри 8К TV стандардот за емитување на телевизиска програма, пишува BBC. Преносите со 8К ќе бидат со 7680 х 4320 резолуција (33,2 мегапиксели) и ќе бидат појасни за 16 пати од сегашниот HD пренос. UHDTV (Ultra High Definition Television) покрај резолуцијата ќе има […]

Прочитај повеќе

Google реши да го искористи отварањето на Олимписките игри, за да претстави подобрување на воздушните и сателитските слики за Google Maps и Google Earth, во кои е вклучен и олимпискиот парк во Лондон. На официјалниот Google Lat Long блог, Бернард Стејнерт, објави дека се обновени снимките на 45 градови и 75 држави и региони ширум светот. […]

Прочитај повеќе

Сите 250 милиони фотографии кои се закачуваат на Facebook секој ден сега ќе бидат со 4 пати подобар квалитет. Друштвената мрежа автоматски ќе ги прави фотографиите да бидат со најголем можен квалитет. На големи екрани, фотографиите ќе можат да достигнат квалитетот од 2048 x 2048 пиксели, се разбира доколку се сликани со доволно квалитетен фотоапарат. […]

Прочитај повеќе

Новиот Facebook интерфејс за прегледување на фотографиите иако најавен поодамна, сега стартува постепено за сите корисници. Промените почнуваат полека, и ќе се појават на сите профили во текот на следните неколку недели.

Прочитај повеќе

Facebook ќе дозволи закачување слики со висока резолуција, односно корисниците ќе можат да објават слика со 2048 пиксели резолуција, наместо досегашните 720. Мрежата исто така ќе дозволи и закачување слики со висока резолуција, како и ќе се воведе мулти-тагирање за тагирање на лица на повеќе слики.

Прочитај повеќе