Бројот на апликации со малициозен код и рекламниот софтвер кои ги собираат информациите од корисниците на уредот, бележи раст од 483 посто, или 30.000 од јуни на скоро 175.000 небезбедни апликации во септември. Додека Apple има строги правила кои мора да ги почитуваат развивачите на апликации, Android пазарот е отворен, има слаба безбедност и е […]

Прочитај повеќе

Oколу 25 отсто од апликациите на Google Play се сомнителни. Дури 72 отсто од апликациите преставуваат безбедносен ризик барем по една ризична дозвола (high risk permission). Од 412,212 апликации кои ги разгледала безбедносната компанија Bit 9, дури 26 отсто побарале пристап до лични податоци што е бројка поголема од 100.000. Најчесто побарувани податоци, 41 отсто се […]

Прочитај повеќе

Малициозните закани за Android уредите земаат сè поголем замав. Истражувачите за безбедност Trend Micro открија нова мобилна злонамерна апликација за Android која се претставува како Google+ апликација. Апликацијата може да снима телегонски разговори, да ја дознава GPS локацијата на уредот, да ги собира пораките и телефонските записи. Сите овие информации се испраќаат на Малицизоната апликацијата, […]

Прочитај повеќе

Со растот на популарноста на разновидните мобилни платформи, расте и заканата од разни злонамерни напади, особено за Android уредите. Juniper Networks неодамна објави извештај кој вели дека бројката на малициозни закани за Android уредите има пораснато за 400 отсто. Според студијата, овие вируси најмногу се шират со преземање на разни апликации. Една од поновите закани, […]

Прочитај повеќе

Околу педесетина сервери во САД, Франција, Британија, Шведска, Германија, Латвија, Литванија и Холандија се запленети од властите во акција да се спречи криминална шема која заработила до 72 милиони долари.

Прочитај повеќе

Отстранети се повеќе од 50 апликации на Android пазарот во кое најден малициозен софтвер. Малициозниот софтвер е „вметнуван” во легитимни апликации како игри кои претходно веќе биле на пазарот. За жал на корисниците, овие апликации биле симнати повеќе од 200.000 пати, но Google брзо реагираа и сега апликациите се отстранети.

Прочитај повеќе

Крис Путнам е познат по тоа што напиша компјутерски вирус со кој го хакна Facebook правејќи ги страните да изгледаат како Myspace профилите. Наместо да му се налутат и да реагираат, Facebook тогаш воспостави контакт со него и на крај го вработи како инженер. Подолу е дел од приказната раскажана од самиот Путнам на Quara сајтот за прашања и одговори.

Прочитај повеќе

Со растот на популарноста на разновидните мобилни платформи, тие стануваат мета на малициозните закани, вели McAfee во својот извештај McAfee Q4 кој ги сумаризира заканите кои не демнеа во 2010 година. Овој извештај се однесува на четвртата четвртина на 2010, но прави осврт и на целата ланска година.

Прочитај повеќе

Низ Европската унија во 2010 година, 31% од испитаниците пријавиле дека закачиле вирус или друга компјутерска инфекција која резултирала со губење на информација или време во текот на периодот од една година, вели Eurostat, официјална агенција за истражување на Европската Унија, која објави селекција на статистики по повод Денот за побезбеден интернет.

Прочитај повеќе

Наводно фамозен вирус „три десетки“ ќе зарази милиони компјутери на 10.10.’10. Нумерологијата е клучот за предвидување на иднината, нели? Сигурно до сега се уплашивте! Не?… БУАА! Како и да е… седум македонски медиуми и портали ја објавија оваа „вест“. Седум!, барем до сега.

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти детектирале малициозен софтвер Stuxnet, прв до сега кој ја напаѓа физичката иранска инфраструктура, како електричните станици, водоводите и индустриски згради. Експертите велат дека вирусот е толку комплексен што ресурсите потребно за негово креирање доаѓаат од национални институции, пишува BBC. „Фактот дека гледаме толку многу инфекции во Иран одошто на други места во светот […]

Прочитај повеќе

Eдна третина од интернет корисниците мислат дека скоро секој веб сајт претставува некаква опасност, покажува анкетата на германската безбедносна фирма Avira.

Прочитај повеќе