Ако постои термин кој многу често се спомнува кај корисниците на интернет во држави со сериозни ограничувања во тој поглед, тоа е VPN. И додека имаме милиони корисници кои тврдат дека не би можеле без него, од најразлични причини, исто така има и многу корисници кои воопшто не знаат што е оваа алатка, како функционира […]

Прочитај повеќе

Една од трите најголеми предности на прелистувачот Opera е имањето вградени можности за виртуелна приватна мрежа. Но, доколку не сакате да го замените вашиот моментен прелистувач со Opera, а сакате максимално да ги извлечете предностите на VPN, би можеле да ја проверите алатката ChrisPC. ChrisPC Free VPN Connection ќе ви дозволи да го спречите шпионирањето […]

Прочитај повеќе

Геолокациското блокирање е најверојатно едно од најздодевните и најфрустрирачките искуства кое корисниците веќе и пречесто го доживуваат на интернет, иако за дел од сервисите можеби станува збор за оправдано блокирање, дел, пример нови трејлери на серии или филмови речиси без причина се блокираат. TunnelBear е сервис кој овозможува преку VPN (виртуелна приватна мрежа) да ја […]

Прочитај повеќе

Поради безбедносни пропусти, 47 милиони корисници на Hola можат да станат дел од ботнет мрежа која може да се злоупотреби. Предупредувањето доаѓа од група истражувачи кои се нарекуваат Adios, а тврдат дека корисниците се под потенцијална опасност поради 6 клучни безбедносни пропусти и треба што е можно поскоро да го отстранат Hola од својот компјутер. […]

Прочитај повеќе

Logmein Hamachi е софтвер кој ви овозможува далечински пристап (remote access) на друг компјутер. Го пробавме софтверот за да поставиме мрежа меѓу два компјутери, еден во Скопје и друг во Куманово и со Hamachi ни беше потребно само да инсталираме мал софтвер и една лозинка.

Прочитај повеќе