Британскиот виртуелен оператор Lycamobile официјално стартува во Македонија, откако беше претставен во земјата како еден од условите за да се се оствари спојувањето меѓу Vip и One. Во некои земји Lycamobile се наоѓа во хаотична ситуација поради обвиненија за перење пари, но сепак се работи за еден од најголемите светски виртуелни оператори со операции во […]

Прочитај повеќе

Британскиот оператор Lycamobile, кој влезе во Македонија како виртуелен оператор како еден од условите за спојувањето меѓу One и Vip, е под истрага за затајување на данок и перење на пари во Франција. Скандалот тежи неколку милиони долари и веќе 19 вработени се приведени, јави Нова ТВ, повикувајќи се на француските медиуми. Не може да […]

Прочитај повеќе

Британскиот оператор Lycamobile ќе биде трет виртуелен оператор кој ќе се обиде да се натпреварува во Македонија. Пред него имавме неуспешни обиди на WTI и Албафон, а по него веќе имаме два огромни оператори Telekom и one.Vip кои имаат сериозна контрола врз локалниот пазар. Компанијата влегува на македонскиот пазар по спојувањето на One и Vip, […]

Прочитај повеќе

Albafone е најавен како нов, виртуелен мобилен оператор кој ќе ги таргетира албанските корисници „кои“, како што вели директорот Ардиан Хоџа, „ќе ги третираме онака како што заслужуваат, рамноправно, со почит и на мајчиниот јазик“. Операторoт планира да стартува од август, со пуштање на 50.000 броеви во продажба. Броевите ќе бидат со префикс 073. Како […]

Прочитај повеќе

По неколку месечните подготовки виртуелниот оператор WTI Macedonia се договори со One да ја користи нивната мрежа за давање на услуги од мобилната и фиксна телефонија. Иако претходно беше најавено дека WTI ќе стартува до крајот на годината, сепак виртуелниот оператор ќе започне да нуди услуги во 2012-та. „Услугите во мобилната телефонија ќе почнат во […]

Прочитај повеќе

Предложени се нови правила со кои ќе се претстави конкуренција меѓу операторите од различни земји со што ќе се намалат цените на домашните и роаминг мобилни разговори. Целта на Европската комисија е да се намалат цените на роаминг услугите со цел да ја мотивира комуникацијата меѓу корисници во различни земји-членки. „Мојот заклучот за високите цени […]

Прочитај повеќе

На почеток цените ќе бидат исти како и кај другите оператори, потоа ќе ги намалиме согласно иновациите што ќе ги воведеме, вели Ханс ван Хелден, претседателот на холандската World Teleconnect International која ќе биде нов оператор во Македонија, кој ќе работи виртуелно, користејќи ги мрежите на другите три оператори.

Прочитај повеќе

World Teleconnect International е четвртиот телефонски оператор, кој ќе функционира виртуелно, односно нема да гради своја инфраструктура, туку ќе ја користи мрежата на другите оператори за да понуди разни услуги.

Прочитај повеќе