Претходно ја објавивме листата од 15-те апликации кои влегоа во финалето на вториот Android предизвик на Vip, а сега ги објавуваме и сликите од апликациите кои може да се симнат на Vip Store. Оваа продавница е достапна за симнување од тука, но за жал ќе мора да бидете корисник на Vip за да ја користите […]

Прочитај повеќе

Како што најавивме вчера, Vip оператор го стартува својот втор Android предизвик (првиот беше пред две години) со кој ќе ги мотивира ентузијастите, професионалните програмери и компании да креираат локални апликации. Натпреварот започнува од 13.09 и трае до 13.11 кога е крајниот рок за поднесување на апликациите. „Овојпат ќе ги поправиме грешките.“, вели директорот на […]

Прочитај повеќе

Пренесени броеви e апликација за Android од Димитар Талевски која проверува дали „телефонскиoт број е пренесен (портиран) на друг оператор или се уште се наоѓа на оригиналниот оператор.”, односно дали бројот е на One, Vip или T-Mobile.

Прочитај повеќе

По Македонија и Хрватска, и во Србија заврши Vip Android предизвикот и се прогласија победниците. На српскиот натпревар победи апликацијата B92, но беа доделени и награди низ четири категории: забава, информација, комерцијални аппликации и најдобрите надградени апликации од претходниот конкурс.

Прочитај повеќе

Покрај победниците и сите македонски апликации од Vip Android предизвикот, вниманието го привлече и Ристо Мучев добитник на 13 HTC Tattoo телефони. По еден телефон за одобрена апликација беа правилата нa VIP. Дупка во правилата или добра воља, сеедно, г. Мучев ги доби телефоните. Тој задржа еден за себе, дел подели на најблиските, а дел подари на студентите на ФЕИТ бидејќи таму го запознал Android.

Прочитај повеќе

Spot Me е второнаградената аппликација на Vip Android предизвикот. Spot Me ја користи GPS и локацијата за да понуди избор на најблиски кафулиња, театри, настани… За местата може да се оставаат коментари, да се рангираат и доколку имаат телефонски број да се изврши повик до самото место директно од апликацијата.

Прочитај повеќе

ПоправиМК е веб сервис и мобилна Android апликација која го освои првото место на Vip Android предизвикот. ПоправиМК e сервис кој им овозможува на корисниците да пријават проблем на јавните простори, со слика при тоа означувајќи ја локацијата на мапа. Aпликацијата е креирана од софтверскиот инжинер Далибор Насевиќ и веб и графички дизајнер Диме Пашоски.

Прочитај повеќе

Vip конечно ја објави листата на сите апликации кои учествуваа на натпреварувањето. Покрај двете победнички Android апликации, третото место го поделија 78 апликации. Сите апликации се на македонски и се бесплатни, па доколку користите Android ќе ги најдете на Android пазарот. Симнете, тестирајте ги и пишете ни што мислите!

Прочитај повеќе

Android апликацијата ПоправиMK го освои првото место и 500.000 денари на Vip Android предизвикот. Spot me беше второ наградената апликација со 150.000 денари. Третото место го поделија 78 апликација кои добија по еден мобилен телефон HTC Tattoo. Листата на апликации ќе биде објавена наскоро на сајтот на Vip.

Прочитај повеќе

Откривањето на македонските Android апликации продолжува. Очигледно e дека сите сме нестрпливи да ја видиме официјалната листа од Vip Android предизвикoт. Интересно и One стартува уште еден ваков натпревар. Ова е одлично нешто за да се мотивираат програмерите да направат број корисни македонски апликации. Незгодно е што најверојатно на двата натпревари ќе видиме исти апликации во подруга верзија но има доста време да се направат и нови.

Прочитај повеќе

Сите сме нестрпливи за што ќе понудат македонските програмери за Vip Android предизвикот, со што верувам ќе започне поагресивен развој на локални мобилни апликации. Во меѓувреме ви ги претставуваме сите победници од хрватскиот Vip Android предизвик кој заврши на 30 јуни.

Прочитај повеќе

На форумот на IT.com.mk се појавија неколку македонски Android апликации кои можат да се симнат од Android пазарот. Се чини дека неколкуте апликации се пријавени за Vip Android предизвикот, затоа во духот на незавршениот предизвик, нема да ги оценуваме апликациите, туку само ќе ви ги претставиме како краток преглед на тоа што следува. Подоцна кога ќе се објави Vip официјалната листа ќе ги разгледаме подетално сите заедно.

Прочитај повеќе