Кој би рекол дека виното некогаш ќе стане и дигитално искуство? Без разлика дали сакате да одмoрате играјќи тривиа игри со група пријатели или можеби сте повеќе за романтична вечера со специјална личност, правиот избор на вино дефинитивно игра голема улога. Целиот пакет на добро друштво и добра забава може да го добиете со апликацијата […]

Прочитај повеќе

По повод 130-та годишна традиција на производство на вино, винаријата Тиквеш отвори дигитален музеј посветен на создавање на вино во Македонија. Во музејот ќе најдете фотографии и приказни од минатото кои сведочат за производството и пиење на виното, како и етикети, шишиња и примероци кои се дел од историјата на најпознатата македонска винарија. Музејот е […]

Прочитај повеќе

Smartwine е нова македонска апликација, развиена од Институтот за телекомуникации при Факултет за електротехника и информациски технологии, која го автоматизира производството на гројзе и вино. Апликацијата е базирана на сензорска мрежа во облакот која се поставува во насадите, и овозможува 24-часовен мониторинг за состојбата на лозовите насади, со што се намалуваат опасностите од болести на […]

Прочитај повеќе

Можеби малкумина од вас ќе признаат дека на 14-ти февруари и посветуваат поголемо внимание на саканата личност, а воедно го празнуваат и денот на виното. Сепак на крај ваш избор е дали ќе одлучите на овој ден да направите нешто надвор од вообичаеното во чест на спротивниот пол или ќе го поминете како и секој […]

Прочитај повеќе

Човекот кој стана синоним за успешно користење на Веб 2.0 медиуми за промоција на својот бизнис со вино, Гери Вејнерчук, го објави последниот блог пост по 5,5 години секојдневно постирање. Г. Вејнерчук стана познат по стартување на Wine Library TV, онлајн продавница за вино каде има најразлична содржина за алкохолниот пијалок, меѓу која има и […]

Прочитај повеќе

Престанете да плачете што во вашата земја има само 4 милиони жители, и почните да сфаќата колкава предност е тоа. Ова е совет за сите европски инвеститори од Гери Вејнерчак, популарниот винар кој користејќи ги друштвените медиуми си го зголеми бизнисот со вино од 4 милиони на 60 милиони. Човекот е познат и по своите неверојатни мотивирачки говори на бројните сцени и настани каде објаснува како правилно да се искористи моќта на друштвените медиуми.

Прочитај повеќе

Е-трговијата се повеќе навлегува во Македонија. Интернетот станува одлична алатка за брзо и едноставно купување производи, но и добра алатка за поставување и продолжување на успешен бизнис. Со ова се сложуваат и од wine.mk, специјализираната е-продавница за вино, кои велат дека преку интернет „попрецизно допираме со информација до потрошувачите со реална моќ за потенцијална потрошувачка.“

Прочитај повеќе