YouTube е исклучително добар сервис, особено премиум услугите за кои зборувавме не толку одамна. Иако за многумина YouTube се чини како да го држи монополот со стримување милтимедијални содржини, постојат неколку исклучително квалитетни алтернативи. Како две најпознати алтернативи дефинитивно се наметнуваат Vimeo и Daily Motion. Веднаш зад нив, би можеле да ја проверите релативно новата […]

Прочитај повеќе

AnyGet е апликација која ви дозволува да преземате видео и аудио материјали од илјадници сајтови, сајтови како YouTube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud, TED, Facebook и, секако, Instagram. По вклучување на исклучително скромната апликација, можете да пребарувате според клучни зборови или, доколку ја имате URL адресата, можете да ја внесете во соодветното поле. По извршеното пребарување и […]

Прочитај повеќе

Vimeo има преработена, потполно нова апликација за iOS, која е изработена во Swift. Освен програмскиот јазик променет е и дизајнот на апликацијатa, па сега е со нови алатки кои овозможуваат малку почиста навигација и поедноставно користење. Содржините кои ги избираат луѓе остануваат, но разгледувањето по категории сега е поедноставно. Најголем новитет е новиот плеер за […]

Прочитај повеќе

Аpple планира да ги додаде Flickr и Vimeo во новата верзија на оперативниот ситем на iPhone, iPad и iPod, велат извори за 9to5mac. Но, изворите велат дека се додека нема официјална најава, сите нови опции може да бидат тргнати од финалната верзија. Двете друштвени мрежи, едната за фотографии, другата за видео, ќе бидат подлабоко интегрирани […]

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo претстави опција за плаќање и изнајмување на филмови. Во моментов се нудат само шест филмови кои можат да се гледаат и на паметни телефони, таблет компјутери и гејминг конзоли, но сигурно откако ќе се види интересот на 85-те милиони месечни посетители, ќе бидат додадени и други наслови. Услугата да понудат видео за […]

Прочитај повеќе

Tip Jar и PPV (Pay-Per-View) се платежните модели со кои Vimeo ќе им овозможи на креаторите на видеа да заработат од своите дела, вели Блејк Витман во известувањето од Vimeo. Видео сервисот е популарен (~65 милиони месечни посети) бидејќи изобилува со високо-квалитетна содржина креирана од професионалци, уметници и ентузијасти, за разлика од YouTube (~800 мил […]

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo, кој е налик на YouTube, но со далеку поквалитетна содржина, на CES објави мобилни апликации за сите мобилни платформи, вклучувајќи ја и надоградбата на iOS апликацијата која сега функционира и за iPad. Aпликацијата за сите платформи нуди преглед на видеа, опции за споделување на друштвeни мрежи, оставење kоментари, како и закачување на […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте посакале да имате поедноставен преглед на фотографиите на сите ваши Facebook пријатели? Ако одговорот е да, тогаш погледнете ги опциите што ги нуди бесплатната Facebook апликација Pixable. Pixable е апликација која ви овозможува да ги гледате фотографиите на вашите пријатели без да морате да шетате од еден профил на друг, да разгледувате […]

Прочитај повеќе

Vimeo, популарниот сервис за споделување видеа, отсега има и своја официјалнаiPhone апликација. Апликацијата е достапна и бесплатна и може да се симне на iPhone 3G или пак на iPhone 4 со iOS 4.0 или понова верзија.

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo овозможи корисниците да си одредат своја, персонализирана URL адреса на своите видеа. До сега видеата на Vimeo има доволно кратка адреса за лесно споделување, но составена од 7-8 бројки со што беше тешка за помнење. Пример, http://vimeo.com/17853140 .

Прочитај повеќе

Видео сервисот Vimeo објави опција за гледање на видеата на големиот екран, од „удобност на каучот“, налик на неодамна објавениот YouTube Leanback. Како и Leanback, и Couch mode е оптимизиран за Google TV. Единствена разлика, можеби, е што на Vimeo можат да се најдат доста квалитетни, избрани видеа и листи кои вреди да се погледнат на поголемиот екран, наспроти пребарувањето низ куп аматерските видеа од YouTube.

Прочитај повеќе

Турските судови наредија за да се блокира видео сервисот Vimeo заради истрага во Анкара за видео кое е наводно снимано тајно со скриена камера во кое се прикажува член од парламент. Бидејќи видеото е прекршување на лични права тоа го прекршува и турскиот закон, и затоа Vimeo ќе биде блокиран.

Прочитај повеќе