Дали некогаш сте се запрашале како изгледа визуелизациајта на сите врски на Wikipedia? Енциклопедијата има куп статии и податоци кои меѓусебно се поврзани. Сервисот Wikiverse овозможува да видите дел од овие врски и статии како ѕвезди во галаксии.

Прочитај повеќе

(Овој текст е поддржан од Vip, како дел од кампањата “#Заедно е подобро.”) Идејата зад проектот „Зоо Скопје“ е на креативен начин да го привлече вниманието на посетителите на Зоолошката градина да научат повеќе за животните кои се пред нив. Реализиран #заедно од невладината организација Споделено Знаење и Зоолошката градина Скопје, проектот користи QR код […]

Прочитај повеќе

Малку кој очекуваше на 15-ти јануари 2001-ва година дека еден веб сајт кој го едитираат волонтери ќе стане и најголемата светска енциклопедија на знаење. Но, 15 години подоцна, денес сите зависиме од овој фантастичен проект. Најдобар пример за тоа е Википедија на македонски која во моментов брои над 84.690 статии. Енциклопедијата ќе го слави својот […]

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата објави дека сега може да се едитираат написи и преку мобилен телефон. Целта, вели Wikipedia, беше да се креира прва верзија која ќе биде брза и интуитивна алакта за едитирање за да може да се види што им треба на корисниците и кои се нивните очекувања. Причината за мобилниот едитор е статистиката која […]

Прочитај повеќе

Кога се подготвував да дојдам на оваа конференција, бев загрижен за тоа што ќе го кажам. Доаѓам од организација која воглавно се занимава со хакирање и не бев сигурен дали ќе можам да го спојам тоа со темата на овој настан. Но, тогаш се сетив на нашата вообичаена дефиниција за хакерите – луѓе кои игриво […]

Прочитај повеќе

Да му кажевте на некој пред 100 години дека еден ден ќе може да се носи целото знаење на светот во џеб, ќе ве сметаше за луд. Денес, без проблем може да ја сместите цела Wikipedia во iPhone, односно скоро 4 милиони статии. Сега повторно замислете инстантен пристап до било која од нив. Неверојатно, нели? […]

Прочитај повеќе

Онлајн магазинот OddStuff Magazine претстави своја верзија на најдобрите 25 фотографии кои можат да се пронајдат на онлајн енциклопедијата Wikipedia. Најголемиот број на мултимедијални датотеки кои може да ги видите на Wikipedia се наоѓаат на т.н. заедничка ризница  (Wikimedia Commons). Од неа, мултимедијалната содржина (слика, звук, филм или анимација) може да се повика на било […]

Прочитај повеќе

Ширење на Википедија во „глобалниот Југ”, нов и поедноставен начин за уредување, избор на википедијанец на годината, кандидатура на Википедија за светско културно наследство и конечно изоставување на Џими Велс од нашите екрани при прибирањето на донации се само некои од новините кои беа најавени на Викиманија 2011 во Хаифа, Израел. И не само тоа, […]

Прочитај повеќе

По повод 10-тиот роденден на енциклопедијата, интерактивната агенција JESS3, продолжувајќи го својот серијал „Состојбата на…“, направи видео за состојбата на Wikipedia кое е презентирано од основачот на енциклопедијата Џими Велс. Видеото е за почетокот на Wikipedia, т.е. Nupedia, за достигнувањата на ециклопедијата и како трудот околу Wikipedia треба сега да се фокусира, надвор од западните земји, кон земјите во развој.

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата Wikipedia на 15 јануари 2011 година ќе прослави 10 години постоење и „споделување слободно знаење“. Ќе има журки во Скопје, ширум светот и на Веб, за да се прослави овој јубилеј на онлајн енциклопедијата која Џими Велс ја стартуваше во 2001 година.

Прочитај повеќе

<Надополнето 03.01.11>Wikipedia, онлајн енциклопедијата која за 15 дена полни 10 години, успеа за најкратко време до сега да ги собере донациите од вкупно 16 милиони долари кои ќе дозволат онлајн енциклопедијата да продолжи да функционира без потреба од други извори на пари, пред се реклами.

Прочитај повеќе

Install Fest e инсталационен фестивал организиран од Слободен софтвер Македонија, каде сите заинтересирани ќе можат да се вклучат работилница за развој на веб апликации со слободни веб платформи, локализација на слободен софтвер и запознавање со работата на македонскиот тим на Википедија, најпознатата слободна енциклопедија.

Прочитај повеќе