Веројатно не постои човек кој не слушнал и не ја посетил сега веројатно најпопуларната енциклопедија. Секако зборуваме за Wikipedia која последниве години успеа да ги надмине првичните проблеми. Енциклопедијата во почетоците беше критикувана дека не секогаш има најточни податоци, но денес сајтот докажува дека со соодветно модерирање и проверки, содржините секако се релевантни. Колкав проблем […]

Прочитај повеќе

Започнува уредувачки натпревар на Wikipedia наречен Викимедија СИЕ Пролет 2016. На настанот ќе учествуваат уредувачи од 22 држави, помеѓу кои и македонските википедијанци. Натпреварот е со цел да се креираат квалитетни статии за онлајн енциклопедијата, за државите од регионот. Треба да се соберат податоци за историја, култура, традиција и луѓето, а специфично е што податоците […]

Прочитај повеќе

Малку кој очекуваше на 15-ти јануари 2001-ва година дека еден веб сајт кој го едитираат волонтери ќе стане и најголемата светска енциклопедија на знаење. Но, 15 години подоцна, денес сите зависиме од овој фантастичен проект. Најдобар пример за тоа е Википедија на македонски која во моментов брои над 84.690 статии. Енциклопедијата ќе го слави својот […]

Прочитај повеќе

Како низ светот, така и во Скопје се прослави 10-тиот роденден на онлајн енциклопедијата Wikipedia која има над 17 милион текстови на 270 јазици. Википедија на македонски пак има 43.000 текстови по само 5 години постоење, што може да се каже дека е огромен успех земајќи в обзир дека се работи на мала група волонтери кои допринесоа кон слободно ширење на знаењето.

Прочитај повеќе

Онлајн енциклопедијата Wikipedia на 15 јануари 2011 година ќе прослави 10 години постоење и „споделување слободно знаење“. Ќе има журки во Скопје, ширум светот и на Веб, за да се прослави овој јубилеј на онлајн енциклопедијата која Џими Велс ја стартуваше во 2001 година.

Прочитај повеќе