Во продолжение на Python туторијалите на Горан Јованоски останува истата тема – листи. Овој пат фокусот е на функции со листи. Во туторијалите може да се запознаеме со основните операции со листи: спојување на две листи, додавање и отстранување на елементи од листите, пребарување во листата и копирање на листи. Сите кои сакаат да дознаат […]

Прочитај повеќе

Во ова видео Python за почетници ќе се запознаеме со листи; што се листи; како се дефинираат, како се користат во Python и како да пристапиме до некои или до сите елементи од листата. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. […]

Прочитај повеќе

Во ова видео може да дознаеме повеќе за различните вредности на display, кои се карактеристиките и по што се одликуваат основните вредности block, inline и inline-block. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. Овојпат, Никола го споделува своето искуство со […]

Прочитај повеќе

Во ова видео може да научиме како да креираме и што треба да направиме за да креираме извршен (.exe) фајл од нашите .py фајлови. Видеото е малку подолго, но најголем дел од него се едноставни упатства кои треба да ги повторите. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Ова е трето продолжение на делот кој опфаќа padding, margin и box model. Видеото е кусо и се однесува на појаснување што се случува кога две маргини ќе се најдат една до друга. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. […]

Прочитај повеќе

Во овој трет дел од Python туторијалите г. Јовановски објаснува како да се побараат влезни податоци од корисниците и уште малку ги претставува различните променливи во Python. Еден од проблемите кои се решава во овој туторијал е креирањето на едноставен калкулатор. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжуваат туторијалите за box моделот во html. Ќе дознаеме како може да користиме auto вредноста за маргини; како може да додели граница (border) на нашиот елемент; што е box-sizing и уште некој други работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали […]

Прочитај повеќе

Во овој втор дел од Python туторијалите на македонски фокусот е на променливите. За почеток може да се запознаеме со текстуални променливи (стрингови), како се креираат, и како се користат. Недостатокот на видео туторијали на македонски за програмски јазици е една од причините која го натера Горан Јованоски да креира сопствени едукативни видеа. На својот YouTube канал споделува видео […]

Прочитај повеќе

Ново видео од HTML и CSS на Никола. Овојпат ќе дознаеме што е се padding и margin. Овие се важни карактеристики, но за среќа се супер едноставни, па нема да треба многу време да ги запомните најважните работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите […]

Прочитај повеќе

Во првиот туторијал на Горан Јованоски може да се запонзнаеме со инсталација и користењето на PyCharm. PyCharm е алатка за развој на Python решенија која може значително да ја олесни работата на програмерите. Покрај инсталацијата на развојната околина и Python, во ова прво видео ќе може да се запознаеме и со видовите на променливи во […]

Прочитај повеќе

Во ова ново видео од CSS туторијалите се запознаваме со како и кога некое CSS правило има приоритет. За тоа кои правила важат кога се обидуваме да доделиме CSS стилови на исти елементи неколку пати, ќе дознаеме повеќе во видеото. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение од претходните видеа за CSS селектори. Во ова видео Никола продолжува со објаснување за начините на кои може да селектираме елементи и тоа овој пат ќе научиме за условна селекција и за елементи кои исполнуваат повеќе услови. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со […]

Прочитај повеќе