Според Meerkat, светот сè уште не е подготвен за мобилен стрим од секаде. Или пак пазарот станува посериозен сега кога Facebook му се приклучи на Тwitter. Meerkat, апликацијата која имаше фантастичен старт, сепак се реши да ја замрзне идејата за видео стримање во живо, и наместо ова засега ќе бидат своевиден Instagram за видео содржина. […]

Прочитај повеќе

За до го реши проблемот со неавторизирана музика во стримовите, Twitch објави нов сервис Music Library со кој ќе им понуди музика на гејмерите кои во своите стримови не зборуваат, туку пуштаат музика. Проблем е што има поплаки за прекршување на авторските права па видеата остануваат без звук. Twitch Music Library за сега доаѓа со […]

Прочитај повеќе

Пренесувањето на настани во живо наскоро треба да стане многу поедноставно. Livestream го најави Broadcaster, енкодер на кој ќе може да се приклучат речиси сите камериo и мобилни телефони преку Wi-Fi, ethernet, 3G или 4G модеми. Livestream го најавува уредот како „прв уред на пазарот со пристојна цена кој може да понуди HD стримање во […]

Прочитај повеќе

Oваа сабота, 30 октомври, се случува првиот TEDxSkopje настан на кој, под мотото „Идеи вредни за споделување“ ќе говорат 12 македонски експерти, ентузијасти, научници… кои ќе ги споделат своит искуства и идеи.

Прочитај повеќе

Авторските права се зачнати во ерата на печатарската машина, и биле дизајнирани да одговараат на системот на централизирано копирање наметнато од самата технологија на печатење. Но режимот на авторски права воопшто не одговара со компјутерските мрежи – oва е краток увод на предавањето од култниот Ричард Сталман, предавање кое моментално се одржува во Holliday In во Скопје.

Прочитај повеќе