Be My Eyes е апликација која им помага на слепите лица подобро да се справат со кратки и едноставни задачи така што ќе контактираат доброволци да ги водат низ процесите. Слепите лица, или лицата кои имаат проблеми со видот можат да ја искористат апликацијата да започнат видео повик преку кој волонтерот ќе го води лицето […]

Прочитај повеќе

Проектот за деца со пречки во видот излезе со соопшетение во кое ја претстави актуелната состојба и преземените мерки. Новитет се аудио книгите кои треба да бидат дополнителна поддршка и алтернатива на Браевото писмо. Сите материјали и аудио книги ќе им бидат достапни на лицата со пречки во видот на серверот на универзитетот. “До 2014 […]

Прочитај повеќе

BBC пишува за 46 годишниот Мика Терхо кој како целосно слеп се вклучил во пилот-проект на германскиот универзитет Тиминген по што му било вградени чип во окото. Откако прогледал, г. Терхо вели дека на почеток луѓето му изгледале како духови.

Прочитај повеќе

Научниците од американскиот MIT развија апликација за мобилен телефон кој заедно со тенки леќи може да ви даде ефтина дијагноза за очите. Научниците велат дека целта им е апликацијата NETRA ќе им помогне на милиони луѓе кои не можат да си дозволат лекарски преглед.

Прочитај повеќе