На 7 август низ македонските медиуми излезе веста дека Вевчани доби своја крипто-валута наречена Крипто Личник, која името го добива по локалната “валута” вевчански личник. Криптовалутата LCNK е всушност токен базиран на ETH кој функционира и се извршува со помош на паметен договор (Smart contract). Идејата со личниците како и самото прогласување на вевчанска република […]

Прочитај повеќе

Вевчани е првиот и веројатно единствениот град кој доби своја криптовалута – Крипто Личник. Повод за криптовалутата е 7 Август – Денот на вевчанскиот непокор. Идеја за криптовалутата е на г. Јордан Стојановски, докторанд на компјутерски науки на Универзитот Мичиген. Г. Стојановски во иднина ќе добие и статус на почесен граѓанин на Република Вевчани. Во […]

Прочитај повеќе