Џеф Безос е нов газда на Washington Post. Аквизацијата на еден од најреномираните весници во САД го чинеше основачот на Amazon околу 250 милиони долари. Но, со оглед на тоа дека г. Безос лично е сопственик на весникот, засега е најасно како и дали воопшто Washington Post ќе се интегрира со Amazon. Изгледа извесно е […]

Прочитај повеќе

Утрински Весник, Дневник и Вест веќе не сакаат нивните линкови да бидат споделувани од најпопуларниот-во-моментов .мк сајт, Time.mk. Весниците издавани од Медиа Принт Македонија, ќе го следат примерот на Сител, Канал 5, Netpress, Курир.мк и др., и ќе се повлечат од aгрегаторот за вести. Причината е повторно пари. Медиумите бараат надоместок за нивните линкови да […]

Прочитај повеќе

Неодамна Вест ја сокри својата содржина зад платежен ѕид и започна да наплаќа претплата за своето дигитално издание. Вакво „автентично“ дигитално издание имаат сите весници на Медиа Принт Македонија (МПМ), но само Вест одбра да ја сокрие целата содржина. Дневник ќе сокрие само дел од содржината која ќе е достапна само во дигиталнотно издание кое […]

Прочитај повеќе

Содржината на онлајн верзијата на Вест од денес е зад „платежен ѕид“, а корисниците само ќе ја добијат оригиналната печатена верзија без никаква мултимедијална поддршка, ниту пак интеграција со друштвените мрежи. The Guardian од друга страна пак, и покрај тоа што дигиталното издание на овој англиски весник е бесплатна, експериментирајќи со друштвените мрежи пушти во […]

Прочитај повеќе

Вест реши да ја стави својата содржина зад „платежен ѕид“. Доколку се обидете да прочитате некоја од најновите вести на веб сајтот ќе ве пречека „целиот текст можете да го најдете во печатеното издание на Вест или да се претплатите на Електронското издание на Вест“. Со премиум услугата корисниците ќе го добиваат весникот веднаш штом […]

Прочитај повеќе

Печатените медиуми и телевизиите во Mакедонија се во незгодна положба. Има провладини и проопозициски, но никако независни медиуми како што треба всушност да бидат. Истово започна да се случува и на Интернет. За една година никнаа очигледни провладини и проопозициски интернет-медиуми, и некои независни, кои сега може да ги додадеме на се поголемиот број на […]

Прочитај повеќе

Guardian News & Media станува „digital-first“ организација, односно сега приоритет ќе им биде новинарското присуство на Веб. Извршниот уредник Алан Русбриџер им се обрати на вработените велејќи дека „ги надминуваме весниците, го менуваме фокусот, трудот и инвестициите кон дигиталното, бидејќи тоа е иднината.“ Guardian.co.uk е еден од поголемите светски медиуми, со 50 милиони посетители месечно, […]

Прочитај повеќе

New York Times потроши околу 40 милиони долари за да се прилагоди и воведе претплата за своето дигитално издание, велат некои извештаи. Ова е огромна сума пари потрошено за џабе.

Прочитај повеќе

Google и Apple стартуваа свои модели за претплата со кои им овозможуваат на издавачите да наплаќаат за својата содржина која се чита преку апликациите за паметни телефони и таблет компјутери. До сега праксата беше секое издание на весник или магазин да се продава посебно, како што ќе биде објавено, што ги правеше издавачите несреќни бидејќи корисниците често или забораваа и не се навраќаа на изданијата.

Прочитај повеќе

The Daily ќе излегува секој ден, ќе биде само во дигитална форма и само за таблетот на Apple, iPad. Овој весник нема да биде бесплатен, и секој кој ќе сака наутро да добие копија на својот iPad ќе мора да плати за секое издание.

Прочитај повеќе

Содржината на македонскиот веб сè уште е на нивото што Европа го имаше пред 10-15 години, се вели во истражувањето за онлајн медумите и онлајн новинарството на Македонскиот институт за медиуми (МИМ).

Прочитај повеќе

Европската конференција за технологија Le Web покрај разните интервјуа со истакнати личности од ИТ индустријата, одржува и стартап натпреварување за најдобрите и најоригиналните почетнички компании и проекти.

Прочитај повеќе