Би можеле да се изненадите од тоа како изгледале одредени веб страни пред десет години. Би можеле и да се изненадите од тоа зошто би некој пишувал за тоа како изгледале одредени страни пред десет години. Во денешно време, можете да се изненадите од многу работи. Подобро, да не размислувате премногу на таа тема. Ten […]

Прочитај повеќе

BlueGriffon не се истакнува само како напредна алатка за создавање сајтови, туку и како солиден едитор на EPUB, еден од најчесто користените формати за е-книги. BlueGriffon црпи сила од енџинот за рендерирање на Firefox, а, со оглед на тоа дека ги подржува најновите веб технологии, лесно ви дозволува да скокате повеѓу WYSUWYG и Source прегледи. За […]

Прочитај повеќе

Креирањето на сопствен бизнис или стартап, не е едноставно ниту пак евтино. Компанијата xSoft има нова поволност за сите кои ќе се охрабрат на овој чекор, македонската платформа за креирање сајтови Webstrian ќе се обиде да им помогне на младите компании со нивната онлајн презентација. Платформата им нуди бесплатно и едноставно  креирање на веб сајт  и […]

Прочитај повеќе

You’re getting old е сајт кој или ќе ве фрли во депресија или пак носталгично ќе ви ја прикаже магијата на животот. :) Со оставање на вашата дата на раѓање, сајтот ќе ви даде одлична претстава за тоа колку всушност сте стари. Првото нешто што ќе го забележите по внесувањето на податоците се навидум безболни информации за […]

Прочитај повеќе

Sporcle е веб сајт кој изобилува со квизови за тривијални работи. Во ситуации кога чувствувате потреба да се предизвикате себеси или некој пријател, одберете една од категориите како географија, наука или телевизија и проверете го вашиот капацитет за помнење тривијални работи. Квизовите доаѓаат во различни форми, односно со идентификување одредена слика преку кликнување или пишување […]

Прочитај повеќе

Webstrian е новa македонска платформа со која може лесно да си направите ваш сајт. Нема потреба од програмирање или техничко предзнаење, вели Игор Крстев од xSoft, софтверската компанија која го нуди Webstrian. Идејата е да се понудат шаблони, т.е. темплејти врз кои платформата автоматски создава прилагодлив вебсајт т.е. responsive сајт кој ќе се прикажува според […]

Прочитај повеќе

Брзината на вчитување на сајтот игра огромна улога во корисничкото искуство, а од пред некое време и во рангирањето на интернет пребарувачите. Доколку вашиот сајт има проблеми со својата брзина, дали заради неподсреден код или заради лош хостинг провајдер, ќе се соочите со голем број на незадоволни корисници и поплаки. На веб постојат неколку интересни […]

Прочитај повеќе

Google најави измена во Google Аnalytics со која корисниците ќе можат да одберат дали или не сервисот да ги собира нивните информации. Google Analytics e алатка која ја користат сајтовите (пример IT.com.mk) за да ги измерат посетите на сајтот, времето колку корисниците поминуваат на сајтот до информации од каков прелистувач сурфаат посетителите.

Прочитај повеќе