Пред пет години Стив Џобс му објави војна на Flash, и најави дека HTML5 е иднината за мобилните уреди. Денес неговата визија се комплетира. World Wide Web Consortium (W3C), интернационалната организација која ги оддржува веб стандардите, објави дека HTML5 е завршен комплетно. Иако HTML5 веќе се користи од еден куп девелопери во комбинација со другите […]

Прочитај повеќе

Google ги повика програмерите да се приклучат во развој на WebRTC, нова веб технологија за гласовна и видео комуникација на мрежата, која ќе биде додадена во Chrome и која, зависно од можностите, можеби ќе биде конкурент на Skype кој беше купен од Microsoft за неверојатни 8.5 милијарди долари што предизвика незадоволство кај многу корисници.

Прочитај повеќе

За обичниот корисник HTML5 не значат многу, но за дизајнерите тоа е друга приказна, вели Даниел Брзанов кој твитна дека неговиот личен сајт е можеби првиот македонски HTML5 сајт.

Прочитај повеќе