Во последно време се почесто го слушаме изразот cloud computing, најчесто поврзан со технологии на иднината. Но, што всушност е cloud computing?

Прочитај повеќе

LastPass е веб сервис кој ако користите разни профили и сајтови ви го поедноставува животот бидејќи ќе треба да запомните само една лозинка. Користењето на LastPass е едноставно. Откако ќе го инсталирате софтверот тој ќе ги запомни сите ваши лозинки од сите ваши сервиси и при наредното логирање нема да морате да ги внесувате лозинките […]

Прочитај повеќе

Plugg 2010 е еднодневна конференција на која покрај преезнтациите се демонстрираат иновативни веб проекти на европски старт-ап компании и проекти. Подолу ќе најдете неколку интересни проекти започнувајќи со Fits.me, победникот на овогодинешниот Plugg. Повеќете од 20-те проекти се се уште во почетните алфа и бета фази, и се навистина интересни концепти за идни веб сервиси.

Прочитај повеќе

Stribe е победник за најдобра start-up компанија на LeWeb ’09. На најголемата ИТ конференција во Европа, која се одржа минатата недела присуствуваа доста атрактивните имиња од Силиконската долина.

Иако на конференцијата имаше интересни разговори и најави, сепак би се задржал на најинтересниот дел од конференцијата – start-up натпреварувањето. Се работи за start-up, почетнички, компании oд Европа кои нудат нова и интересна идеја за веб сервис. Од над 130 апликанти, се одбраа 16 кои се претставија на конференцијата. Подолу се дел од нив, а првин се наградените.

Прочитај повеќе