Претседателот на САД, г. Барак Обама нема проблеми со прифаќање на нова технологија или комуникација на социјaлните мрежи. Сега тој е и првиот претседател кој ги користи можностите на ботовите на Facebook. „Од денес, за првпат ќе може да му испратите порака на претседателот Обама, преку Facebook-страницата на Белата куќа, исто како што ги контактирате […]

Прочитај повеќе

Yahoo вели дека Facebook прекшрува 10 до 20 патенти врзани со технологијата за рекламирање и персонализирање на веб, како и патенти за друштвени мрежи и пораки. „Додека Yahoo се мачи да се бори со помладите конкуренти, веб порталот започнува нова тактика: судски закани користејќи ги своите патенти.“, пишува DealBook, блогот на New York Times. Yahoo […]

Прочитај повеќе

Многу сервиси, IM месинџери, четови, друштвени мрежи, нивни мобилни верзии… немаат македонска подршка па често комуницираме користејќи латиница. Често комуницираме и со странци кои не го зборуваат македонскиот јазик па е потребно да го напишеме нашето име, име на улицата итн. на латиница. Но… често се забележува дека различни луѓе различно ја користат латиницата, некој пишува zosto, друг zashto, трет baknez4e…

Прочитај повеќе