Пандемијата на Ковид-19 и физичкото дистанцирање едни од други придонесе еден дел од нас да побара друг начин за социјализација. По се изгледа бројот на луѓе кои побараа начин за поврзување онлајн е поголем отколку што можеме да замислиме. Со драматичната промена во работа од дома, учење од дома и телемедицината во текот на изминатите […]

Прочитај повеќе

Во трката за безбедност на повисоко ниво, неодамна ве советувавме да внимавате кога се поврзувате на јавните/отворените WiFi мрежи, а овој пат би сакале да ви го насочиме вниманието на вашата камера. Користејќи бројни алатки и фишинг техники, многу сајбер криминалци можат да ја активираат камерата и да фотографираат и снимаат компромитирачки материјали кои потоа […]

Прочитај повеќе

Можеби Apple, Samsung, Lenovo, Huawei, Sony и другите се фалат со квалитетот на камерата на своите телефони. Но, корисниците денес се доволно параноични за да не се грижат толку за бројот на пиксели на камерите, колку за својата приватност. Камерите се стандардна опрема на лаптоп и ноутбук компјутерите, на таблет компјутерите, а сѐ почесто се […]

Прочитај повеќе

Нови доверливи документи од Американската агенција за национална безбедност, доставени од нивен поранешен аналитичар Едвард Сноуден, откриваат дека во 2008 година британскиот пандан на NSA, GSHQ шпионирала дури 1,8 милиони корисници на Yahoo од целиот свет во период од шест месеци. Проектот симболично е наречен Optic Nerve бидејќи собирал фотографии преку веб камерите во Yahoo […]

Прочитај повеќе

Семос Едукација од 7 февруари ќе стартува оnline обука за Java, Мicrosoft и Cisco, наменето за луѓе кои не се од Скопје. На слушателот му е потребно веб камера за да го следи предавањето и микрофон доколку сака да постави прашање.

Прочитај повеќе

6rounds е сервис со кој можете да правите видео средба во живо. Не се работи само за видео сервис, да ја стартувате веб камерата и да се гледате и комуницирате со пријателите, туку покрај таа можност има интеракивна опција да играте игри додека се гледате на камера или пак да гледате видео заедно.

Прочитај повеќе