Како по обичај, на првиот понеделник од месецот, а тоа сега е 4-ти март, ќе се одржи нов Mobile Monday со почеток во 18:30 часот во клубот МКЦ, во Скопје. На овој настан тема ќе биде респонзивниот дизајн, oдносно веб дизајн кој реагира со намалување и скролање на опциите за да одговараат на различните екрани […]

Прочитај повеќе

Истражувањето на Ирина Шумадиева, магистер по комуникации при Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања во Скопје, ни открива дека македоските медиумски веб сајтови ги исполнуваат основните стандарди за употребливост, но и дека постојат проблеми со комуникацијата на сајтовите со корисниците. Употребливоста (usability) се однесува на прашањето „Колку ни е лесно да користиме одреден веб-сајт?“ Како […]

Прочитај повеќе

Adobe лансираше нов производ, Adobe Muse beta, кој ќе им помогне на дизајнерите да креираат веб сајтови без да мораат да кодираат. Adobe Muse, кој е изграден врз Adobe Air, моментално е сè уште во бета и може да се преземе од официјалниот Muse веб сајт. Оние дизајнери кои имаат работено во разни Adobe производи […]

Прочитај повеќе

Сите што се занимаваат со дизајн знаат колку бојата е важна за веб страната, вели Fatal1ty_ објавувајќи интересна листа на палети на бои за веб дизајн.

Прочитај повеќе

Oд едноставни текстуално базирани сајтови во 1990-тите, преку Flash, па појавување на Javascript и CSS, до HTML5 базирани сајтови со мобилни верзии… веб дизајнот евулуираше навистина многу за да се креираат сајтови како што имаме денес – полни со динамична и интерактивна содржина со видео и веб апликации. Сигурно се прашувате што не очекува следно?

Прочитај повеќе

Што ќе се случи ако го игнорирате својот веб дизајнер и одбивате да платите за неговите услуги? Ако е малку по храбар, креативен и доволно бесен, можете да си нанесете штета која никогаш нема да ја поправите. Winona Chiropractic Center упорно одбивала да му плати на својот веб дизајнер кој исто така им давал и хостинг услуги, па тој решил да ја превземе работата во свои раце.

Прочитај повеќе

За обичниот корисник HTML5 не значат многу, но за дизајнерите тоа е друга приказна, вели Даниел Брзанов кој твитна дека неговиот личен сајт е можеби првиот македонски HTML5 сајт.

Прочитај повеќе

Заврши веб дизајн предизвикот на IT.com.mk во соработка со Мk Host, а победникот е….

Прочитај повеќе

Првата фаза од предизвикот заврши. Имаме 38 пријавени веб сајтови. А сега дами и господа следи гласањето. Анкетата е поставена на форумот и секој читател може да ги разгледа сајтовите и да гласа за еден сајт.

Прочитај повеќе

Дизајнот секако дека е важен за еден сајт, но уште поважна е функционалноста и содржината на тој веб сајт. SixRevisions објави интересна листа на 10 супер популарни сајтови кои имаат едноставен дизајн.

Прочитај повеќе

Дали мислите дека сте добар веб дизајнер? Имате вештини? Тогаш покажете го вашето дело и дозволете другите да ве оценат! Со цел да ги промовира дизајнерите од Македонија, IT.com.mk во соработка со Mk Host стартува натпреварување за најдобар и најинтересен веб дизајн.

Прочитај повеќе

Фенг Шуи e древна кинеска естетика која ги користи Рајот (астрономијата) и Земјата (географијата) за да го подобри стилот на живеење. Се користи за распоред на собите, становите….

Прочитај повеќе