Во денешно време веројатно нема недостаток на бесплатни онлајн курсеви кои тврдат дека за неколку дена ќе ве научат како да креирате веб-страница. Курсот на Кевин Пауел не ве убедува дека ќе научите баш сè што мора да знаете. Сепак е одличен почеток за секој кој го интересира веб-дизајн. Фокус на курсот се респонсивни страници […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст од агенцијата за маркетинг и адвертајзинг squareONE, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема маркетинг и дигитални медиуми. Графичкиот дизајн има огромна улога во современото конкурентно деловно опкружување. Напредокот на технологијата и иновациите се само дел од клучните двигатели за раст на оваа индустрија, која тежи повеќе од 62 […]

Прочитај повеќе

Поискусните дизајнери на вебстраници најверојатно нема да бидат изненадени од советите кои ќе ги добијат од ова видео. Сепак помалку искусните и оние кои можеби само што започнале, ќе може да извлечат интересни заклучоци. Погледнете го видеото и подобрете ја својата пракса, а со тоа ќе станете и подобри.

Прочитај повеќе

BlueGriffon не се истакнува само како напредна алатка за создавање сајтови, туку и како солиден едитор на EPUB, еден од најчесто користените формати за е-книги. BlueGriffon црпи сила од енџинот за рендерирање на Firefox, а, со оглед на тоа дека ги подржува најновите веб технологии, лесно ви дозволува да скокате повеѓу WYSUWYG и Source прегледи. За […]

Прочитај повеќе

Google Sites е редизајнирана и е достапна за сите, објави Google на својот блог. Со новата надградена платформа Google сака да го поедностави создавањето на веб-страници. Сајтовите кои се креираат се со респонзивен дизајн, а креирањето е едноставно како што треба да биде денес во ова модерно време, кога веб сајтот е неопходна алатка за […]

Прочитај повеќе

Популарната гејмерска платформа и продавница за игри, Steam, ќе доживее значително разубавување. Според приватната група на Steam, која е само за развивачите, а некако се прошири и до целата јавност, предната страна на Steam ќе користи поголеми слики на одредени места. Исто така, левиот столб за навигација ќе се прошири со нови категории како нови […]

Прочитај повеќе

Ако ви недостасува инспирација за дизајн на вашиот сајт, тогаш можете да ја побарате на SiteSee, своевидна онлајн галерија на прекрасни модерни вебсајтови која може да ви помогне со идеи. Модерните вебсајтови освен функционалноста, мора да внимаваат и на дизајнот. Примероците на SiteSee се предложени од корисници, но најдобро дизајнираните се внимателно избрани. Посетителите потоа […]

Прочитај повеќе

Анализата на новинските сајтови покажува дека Интернет е полн со лошо дизајнирани весници и медиуми. Најголема причина за ова се рекламите кои се појавуваат на секоја страна, па конечна жртва на монетаризацијата не е само дизајнот, туку и брзината, вели Monday Note. Сајтовите кои треба да пренесуваат информации, и за да се појават повисоко во […]

Прочитај повеќе

Material Design Lite (MDL) е нов веб фрејмворк од Google наменет за веб сајтовите кои можат лесно да се редизајнираат во стилот препознатлив на Android корисниците. Google го претстави Material Design стилот пред една година како рамка околу која ќе го унифицира дизајнот на мобилните апликации за различните екрани, да ги направи поубави и поедноставни […]

Прочитај повеќе

Adobe го идаде Brackets v1.0, текст едитор со отворен код наменет за веб дизајнери. Софтверот е креиран за Windows, Mac и Linux и овозможува кодирање во HTML, CSS или JavaScript, со едноставен преглед на финалниот производ. Една од предностите е што е овозможено брзо префрлање од изгледот во прелистувач и едиторот, а овозможено е селектирање […]

Прочитај повеќе

Како продукт менаџер и експерт за корисничко искуство, Маргарет Гулд Стјуард помогна во развојот на сајтовите на YouТube, Google и Facebook кои секој ден имаат милијарди посетители и содржини кои се закачуваат секојдневно. Предизвикот за неа е креирањето на вакви огромни сајтови кои процесираат милијарда пребарувања секој ден; 500 часа видео се споделуваат на YouTube […]

Прочитај повеќе

Најпопуларниот .мк агрегатор за вести, Time.mk, од денес има нов редизајн, кој иако е мала промена, сепак е корисен бидејќи им остава повеќе простор на информациите. Сега категориите кои беа од левата страна на сајтот, се поставени над вестите што делува малку поорганизирано и појасно доколку сакате да се пребарувате вести во различни теми. Промена […]

Прочитај повеќе